Annons:

Fick inte veta var hennes farfar var – "Hoppas de anmäler det"

Sofia Ahlstrand, 22, skulle hälsa på sin farfar på julafton. Men han var inte hemma och ingen anhörig hade kontaktats. – Jag vet inte alls hur det ligger till i det här ärendet, säger Sirpa Lumme, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i kommunen.

Annons:

Sofia Ahlstrand och hennes familj skulle hälsa på sin farfar på julafton. Men de fick en obehaglig överraskning när de kom hem till honom. 

Han var nämligen inte där och de hade inte en aning om var han kunde vara. Hennes farfar har hemtjänst och går inte ut själv.

– Jag kommer dit och ingen vet var han är, men vi ser ju att något har hänt. Han bor ensam, men varken jag, pappa, min faster eller hans granne vet var han är, berättade Sofia Ahlstrand för Dagens Vimmerby i slutet av december.

Vad tänkte du då?

– Jag blev förvånad och rädd för jag visste inte var han var. Han bor ensam och går inte ut själv, så uteslutningsmetoden sa att något hade hänt. Är han inte hemma så är han på sjukhuset, det finns inget annat altenativ tänkte jag och då började jag fundera på vad som hade hänt. Jag blir verkligen förbannad. Hur kan han bli inskickad till akuten av hemtjänsten, men ingen meddelar hans anhöriga? Det är så dåligt och det får bara inte gå till så här. Det här är droppen som fått bägaren att rinna över, för det här är urkasst. Inget ont om personalen, jag är säker på att de gör vad de kan med dåliga förutsättningar, men det är organisationen och prioriteringen till vården som är problemet. 

"Inte insatt i det här ärendet"

Sirpa Lumme är verksamhetschef för hälso- och sjukvården i Vimmerby kommun. 

– Jag är inte alls insatt i just det här ärendet, men ska jag svara rent generellt hur man gör när man skickar någon till sjukhus, så tar man alltid uppgifter om anhöriga och om den enskilde vill det, så kontaktar vi de anhöriga, säger Sirpa Lumme. 

Hur ser du på det inträffade?

– Jag vet inte alls hur det är i det här ärendet.

Men ni måste väl ha en policy?

– Jag kan bara svara för att man normalt sett gör det om den enskilde tycker det, men jag inte kan svara för det här enskilda fallet. Hemtjänsten har boendepärmar och man tar ju alltid uppgifter. Det är alltid den enskilde själv som talar om vilka man ska kontakta. Är det nattetid är det inte alltid den enskilde vill att någon ska kontaktas, men jag kan inte svara för det här ärendet. 

"Såg att de var irriterade"

På juldagen fick Sofia och övriga anhöriga träffa hennes farfar på sjukhuset, där han opererades. 

Upplever du att det är olyckligt?

– Jag vet ju inte alls vad som försiggått eller om den enskilde själv sagt ifrån eller inte. Jag förstod på det jag läste att de anhöriga var irriterade, men vad som förekommit vet jag inte. 

Kommer ni titta närmare på det här?

– Jag vet inte alls om de lämnat in något klagomål, jag har precis kommit tillbaka efter ledighet. Om de har gjort det finns det anledning att undersöka det. 

Är det här vanligt förekommande?

– Att det skulle vara vanligt är inget jag känner till, det är inget vi får klagomålsärenden på. Men det är jättebra om de lämnar in ett klagomål på det här, så får vi undersöka det. 

Här hittar du den första artikeln med Sofia Ahlstrand: http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/e/2560/skulle-halsa-pa-farfar-pa-julafton-han-var-pa-akuten/

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt