Annons:

Revisorerna granskar kommunens arbete med fysisk planering

Vimmerby kommuns arbete med fysisk planering ska granskas. Det har revisorerna tagit beslut om efter en anmälan.
– Det är själva processen vi granskar och inte besluten, säger kommunrevisorn Ulf Svensson (C).

Annons:

Flera av kommunens senaste beslut om byggnationer i Vimmerby har vållat debatt. Det har funnits en stark opinion mot en förskola i VOK-skogen och en protestgrupp skapades i Kohagen mot Aleris tilltänkta byggnation i Nybble. Dessutom har flera förslag, inte minst det på Domaregatan vid folkhögskolan i Vimmerby, om förtätningar väckt uppmärksamhet. 

Efter en anmälan har kommunens revisorer tagit beslut om en granskning.

– Vi har blivit uppmärksammade att titta på det här. Efter lite diskussioner mellan oss i revisorgruppen har vi tagit beslut att göra det. Det är viktigt att poängtera att det är själva processen vi granskar och inte besluten i sig. Men det har blivit mycket debatt om det här och är det fel på den process vi har eftersom det blir de här diskussionerna? Det ska vi försöka reda ut, säger revisorn Ulf Svensson (C).

I augusti fick revisionsbyrån PwC i uppdrag att granska kommunens arbete. Revisorerna hoppas att granskningen ska kunna redovisas i december i år. 

– Har man en felaktig process som gör att det blir debatt och diskussioner i höga tonlägen? Det är det vi ska titta över. En del av den här massan ärenden ska granskas och det gäller även de ärenden som det inte har blivit debatt om. Det är ju inte ärendena i sig det handlar om, där är inte vi inblandade. Överklagandet gäller själva processen. Vi har gjort en bedömning utifrån det som heter risk och väsentlighet och då ansåg vi att det kunde vara bra att titta på det här. 

"Fanns brister"

Det är flera år sedan kommunens arbete med den fysiska planeringen granskades. 

– Förr eller senare behöver man göra en ny granskning. Vid den förra granskningen fanns det lite brister, men man gjorde också förbättringar. Vi får se om det kvarstår sedan den förra granskningen eller om det har uppstått nya brister. Det finns många orsaker till att det kan trilla mellan stolarna.

Vad hoppas ni få ut av granskningen?

– Vi hoppas att kunna se om det finns möjlighet att hitta förbättringar för att undvika sådana här diskussioner. Det är bra att saker diskuteras, men blir det för många överklaganden måste vi titta på det.

Hur ser du på den process som har varit?

– Jag har inte någon större uppfattning om processen i sig, men min uppfattning har nog varit att processen är okej. Det kanske har gjorts saker som inte är enligt processen alltid, men det låter jag vara osagt. Det kan handla om att man inte haft någon djupare diskussion i förväg med miljö- och bygg samt samhällsbyggnad.

Hur ser du på att det här granskas i samband med valet?

– Vårt syfte är inte att påverka valet. Vi vill bara titta närmare på det. Den här granskningen får visa om det finns några tveksamheter. Har det varit mycket turbulens – ja, då gör vi en återgranskning av det. Sedan kan inte jag säga om man försöker att dra nytta av det politiskt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt