Annons:

Förra ägaren till Ljunghälls har donerat 20 miljoner till forskning

Ingrid Asp, som var delägare i Ljunghälls fram till 2004, har donerat 20 miljoner till forskning. Foto: Linköpings universitet/Staffan Gustavsson

Förra ägaren till Ljunghälls har donerat 20 miljoner till forskning

Ingrid Asp från Vimmerby har donerat hela 20 miljoner till forskning vid Linköpings universitet. Det berättar hon om i en öppenhjärtig intervju på universitets hemsida.
– Det känns meningsfullt, säger hon.

Annons:

Ingrid Asp föddes in i familjeföretaget Ljunghälls och familjen gjorde en stor vinst när företaget såldes 2004. Sedan dess har Asp använt en stor del av pengarna till att stötta forskningen vid Linköpings universitet.

Totalt handlar det om 20 miljoner kronor.

– Donationen har öppnat nya världar för mig. Den har gett ett lärande för mig själv och tillfredsställelsen i att det man skänker gör nytta för andra människor. Jag har fått höra många patienters berättelser vid det här laget och mycket om organdonation.

Två stiftelser har inrättats

Engagemanget började med att en familjemedlem fick problem med en njure och 2005 donerade Asp tio miljoner kronor som låg till grund för att bilda Stiftelsen för njurmedicinsk forskning vid universitetet i Linköping. Pengarna används bland annat till att finansiera en professur inom njurmedicin.

Ett par år senare lade tio nya miljoner från Ingrid Asp bakom inrättande av Stiftelsen för forskning inom psoriasis och eksem. Pengarna har förstås stärkt forskningen – men också gett mycket tillbaka till Ingrid Asp själv.

– Jag har jobbat jättemycket i mitt liv men det roligaste har varit att få kontakt med forskarna på universitetet. Jag känner mig dummare och dummare för varje gång jag träffar dem, säger hon skämtsamt till universitets hemsida.

Ingrid Asp utsågs till hedersdoktor vid universitetet 2016. Här kan du läsa mer om de två stiftelserna.

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt