Annons:

  • Ovanlig syn för Gullringsborna när dammen tömdes på vatten

    Under den gångna veckan tömdes dammen i Gullringen och så här såg det ut från bron nedanför Brännebro skola. Foto: Privat

  • Ovanlig syn för Gullringsborna när dammen tömdes på vatten

    Här är en vy över dammen i Gullringen efter tömningen om man står vid badplatsen.

  • Ovanlig syn för Gullringsborna när dammen tömdes på vatten

    Brännebro Kraft AB ville kartlägga hur dämmet såg ut och det var fortsatt intakt.

  • Ovanlig syn för Gullringsborna när dammen tömdes på vatten

Ovanlig syn för Gullringsborna när dammen tömdes på vatten

Brännebro Kraft AB har stora planer vid den gamla kraftstationen i Gullringen. I förra veckan tömdes dammen på vatten med anledning av att de vill se hur dämmet ser ut.

Annons:

En av sommarens största nyheter i Vimmerby kommun var de storslagna planerna för kraftstationen i Gullringen. 

Ägaren Andrew Johnston har planer på verksamhet i kraftstationen igen, ett museum, ett café, en konferensanläggning – och den stora grejen med ett glashotell mitt i vattenfallet.

"Bottenluckan var svår att få upp"

Arbetet för att kunna återuppta driften är i full gång. I augusti utfördes elfiske för att studera vattnets fauna i Vervelån vid Brännebro.

Nästa steg i arbetet var en tömning av dammen, som genomfördes under tisdag och onsdag i förra veckan.  

– Syftet med tömningen var kartlägga hur dämmet såg ut samt i vilket skick lyftanordningar och liknande såg ut inför byten och reparationer av luckor. Tömningen gick ändå hyfsat bra men bottenluckan var svår att få upp då hela draganordningen rostat sönder, säger Andrew Johnston. 

Kan bli ny tömning i höst

Det monterades en presenning vid Brännebro bro på befintligt galler så att inte hela ån tömdes upp till Gullringen. Nivån i dammen sänktes ändå cirka sex meter och då de hade problem med ett par luckor som satt fast höll arbetet på i två dagar. På torsdagen blev det dokumentering av hur det ser ut med dämmet, luckor och infästningar och senare under dagen började dammen fyllas igen. 

En del fisk gick förlorad vid tömningen av dammen. Hur tänker du kring det?

– Jag har varit i kontakt med Gullringens fiskeklubb och erbjöd att Brännebro Kraft kommer stå för kostnaden med påfyllning av fisk till våren. Beträffande övrigt djurliv så borrar kräftorna ner sig i dyn där det är fuktigt i övrigt, säger han.

Vad händer nu?

– Vi kommer troligtvis att tömma dammen igen i höst för att byta och åtgärda de luckor som är i behov av utbyte, det vill säga samtliga, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt