Annons:

Djurhållare drabbas av föreläggande – djuren är för smutsiga och långhåriga

En djurhållare i kommunen har drabbats av ett föreläggande. Djuren på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pixabay

Djurhållare drabbas av föreläggande – djuren är för smutsiga och långhåriga

En djurhållare i Vimmerby kommun ska inte ha tagit hand om sina får på rätt sätt. Fåren ska vara smutsiga och har inte klippts på lång tid.
Nu har ägaren drabbats av ett föreläggande från Länsstyrelsen.

Annons:

Djurhållaren har fått ett föreläggande från Länsstyrelsen att åtgärda en del saker med sina får. Bakgrunden är en genomförd kontroll av Länsstyrelsen i mitten av juni i år. De vuxna djuren var måttligt till kraftigt gödselförorenade med intorkad gödsel som hängde i pälsen baktill. Även de andra djuren behövde rengöras baktill. 

Flera av fåren hade också lång och tjock päls som var i stort behov av att klippas. Det var över ett år sedan de hade klippts senast – men i juli meddelade djurhållaren att fåren hade klippts. Men några av djuren hade ägaren inte lyckats fånga in och därav hade de inte blivit klippta. 

Djurhållaren har haft möjlighet att inkomma med ett yttrande, men inte gjort det till Länsstyrelsen. 

Kan överklagas

Det här var inte första gången Länsstyrelsen konstaterade detta. Fem år tidigare hade Länsstyrelsen samma kritik. Vid båda tillfällena har djurhållaren klippt fåren efter tillsägelse.

Med anledning av att man som djurhållare måste planera skötseln av djuren så att gällande bestämmelser följs och djuren inte riskeras att utsättas för onödigt lidande anser Länsstyrelsen att det är motiverat och angeläget ur djurskyddssynpunkt att meddela detta föreläggande. 

"Detta för att säkerställa att en god djurskötsel och djuromsorg uppnås enligt gällande lagstiftning", skriver Länsstyrelsen. 

Följs inte beslutet har Länsstyrelsen skyldighet att vidta ytterligare åtgärder. Nukommer en uppföljande kontroll att ske för att kontrollera att beslutet har följts. 

Beslutet kan överklagas av djurhållaren till Förvaltningsrätten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt