Annons:

VÅRDNADSHAVARE UPPRÖRS ÖVER SITUATIONEN PÅ AL:

En vårdnadshavare är mycket upprörd över situationen på AL-skolan.

VÅRDNADSHAVARE UPPRÖRS ÖVER SITUATIONEN PÅ AL: "ELEVER DÖDSHOTAS"

En vårdnadshavare slår nu larm om situationen på Astrid Lindgrens skola, som hen menar är helt ohållbar. Personen har lämnat in ett klagomål till kommunen och ger en mörk bild av hur det ser ut på skolan. Elever som inte lyssnar på vissa elever ska ha blivit dödshotade.
– Det är en jätteobehaglig utveckling, säger vårdnadshavaren, som vill vara anonym.

Annons:

I klagomålet skriver vårdnadshavaren att det är "helt oacceptabelt att en liten grupp elever bestämmer regler och uppförande för övriga elever och i viss mån även lärare". Vidare skriver personen att om "man inte följer de elever som dikterar villkoren på skolan blir man hotad att bli dödad eller att man ska bli sönderslagen". 

Personen skriver att de vuxna vet om problemen, men inte vågar eller vill göra något åt det. 

"Detta leder till att övriga elever känner oro, får försämrad studiero och per automatik sämre skolresultat". 

Vårdnadshavaren menar att om detta hade varit verklighet på en arbetsplats hade den omedelbart stängts. 

För Dagens Vimmerby utvecklar personen som har skrivit klagomålet sin bild av situationen.

– Det finns en stor schism mellan elever med inhemsk bakgrund och elever med utländsk bakgrund på skolan och en del av eleverna med utländsk bakgrund talar om för andra hur de ska bete sig, var man får titta, vilka som får vara i cafeterian och vad man får säga. Gör man inte som man blir tillsagd, så ska man bli sönderslagen eller dödad. De har cyklat hem till oss och tittat vart vi bor och hotat att förstöra vårt hus, säger personen, som vill vara anonym.

"Jätteobehaglig utveckling"

Hen menar att elever har dödshotats i skolan när de sett saker "de inte ska se". 

– Det händer nya grejer hela tiden. Jag tror att de vuxna är väl medvetna om situationen, men inte vågar göra något. Är det någon på skolan som vågar säga ifrån eller är lite obehaglig så får den sluta. Om eleverna går till rektorer eller lärare, så får de oftast till svar att de har haft det så svårt.

Vad är responsen när det här har lyfts?

– Jag har fått till svar att man tar till sig det här och att man ska prata om det. Men lärarna beter sig inte som vuxna, man låter det fortsätta. Jag kommer att höra av mig till Skolinspektionen om jag inte får något vettigt svar. 

Hen säger "att det är en jätteobehaglig utveckling". 

– Ska barnen inte kunna gå till skolan om man inte går dit någon annan bestämmer att man ska gå? Det är en jätteobehaglig utveckling, att andra ska tycka och bestämma vart elever får gå och vad elever ska göra. Det är inte rimligt. Sedan är det absolut inte alla som gör så här, det är en liten klick vi pratar om, men det är de som bestämmer allt.

Är det fler som har samma bild?

– Ja, verkligen. Jag fattar inte varför ingen annan förälder gör något, men många vågar nog inte. Hela situationen är förskräcklig och blir bara mer förskräcklig om ingen vuxen agerar. Vi har ju tidigare sett att lärare gick ut och var oroliga för att gå till jobbet. De kan inte styra kontrollen över skolan.

"Kan inte garantera säkerheten"

Enligt den som skrivit klagomålet är det de elever som vågar säga emot som drabbas värst. 

– Det är jätteallvarligt. De som blir utsatta för våld är de som inte flyttar på sig eller inte stoppar ned sin mobil om de blir tillsagda att göra det. Blir det något går de också till äldre elever och söker skydd, ibland elever som till och med gått ut gymnasiet. Det är otäcka hot för en tonåring. 

Vårdnadshavaren säger att hen vid flera tillfällen polisanmält händelser. 

– Jag kan inte garantera mitt eget barns säkerhet, det är det ingen vuxen som kan. Det jag trycker på är att en liten klick ungdomar inte ska kunna bestämma hur andra ska vara, tycka eller göra och hota med våld om det inte följs. Det har vi personligen råkat ut för.

Hur AL-skolans rektor Josephine Svensson ser på situationen kan ni läsa här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt