Annons:

Nytt år med foderbrist hotar bönderna: ”Finns en oro”

Sommarens torka kan få konsekvenser då det finns risk för att bönderna inte har tillräckligt med vallareal nästa år och drabbas av foderbrist. Foto: Länsstyrelsen

Nytt år med foderbrist hotar bönderna: ”Finns en oro”

Sommarens extrema torka och värme ställde till med mycket elände för lantbrukarna i Sverige. Just nu ser läget bättre ut men oron är stor inför nästa år.
– Det finns en oro för att vi inte ska ha tillräckligt med vallareal nästa år, säger Pia Björsell, kommunikationsansvarig för Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare.

Annons:

Årets sista vallskörd är igång och tack vare det regn som har kommit ser den totala skörden av djurfoder ut att bli större än vad som befarades mitt under torra och varma sommaren. 

En sammanställning från Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare som finns över hela Sverige ger dessa indikationer. 

– Det variera mycket, det är sämst i söder och bättre i norra Sverige. Det finns en oro för att vi inte ska ha tillräckligt med vallareal nästa år, säger Pia Björsell, kommunikationsansvarig för Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare.

Sämre skörd än normalt

I ett försök att motverka foderbristen sådde många lantbrukare in extra frön på slutet av sommaren. De små plantorna som ska bli nästa års vall torkade bort på många håll och det finns en överhängande risk att det blir brist på foder även 2019. 

Många lantbrukare sparar gamla vallar för att arealen med foder inte ska minska för mycket till nästa år. 

– Sparar man gamla vallar kan det dessutom på lång sikt bli både sämre kvalité och avkastning, säger Pia Björsell. 

På vissa ställen i landet kan vallskörden bli hälften jämfört med ett normalår och i sydöstra Sverige, bland annat Kalmar län, är det sämst tillsammans med Skåne, Halland och Gotland. 

Årets sista vallskörd är igång i södra delen av landet och många bönder avvaktar för att kanske kunna få större volym, även om det finns risk för sämre skördeförhållanden.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt