Annons:

Hatbrev till journalister i Västervik – "Vi är vaksamma"

Flera personer på Västerviks-Tidningen har fått ett hatbrev. Chefredaktören Mikael Sönne bedömer det inte som ett hot. – Men vi är vaksamma för sådana här yttringar, säger han till Dagens Vimmerby.

Annons:

Flera politiker och journalister i Västervik mottog ett hatbrev i förra veckan. En reporter och en person med chefsbefattning på tidningen Västerviks-Tidningen har fått brevet. Även en frilansare knuten till tidningen har fått det i brevlådan. 

– Det är ett mycket obehagligt och otrevligt brev, men vi bedömer det inte som ett hot. Det är bedrövligt att det ska finnas människor som tycker så här och som sprider sitt hat till oss och till andra och därigenom försöker påverka oss att skriva om andra saker på ett annat sätt i framtiden förstås. Det är beklagligt och väldigt dåligt. Samtidigt vet vi att åsikterna finns och sätts i system via brev och via nätet. Det är inget nytt, säger VT:s chefredaktör Mikael Sönne till Dagens Vimmerby.

I brevet gratuleras mottagaren för att vara skyldig till att landet Sverige blivit en plats för hedersmord, en plats där äldre misshandlas och där välfärdssystemet utnyttjas. Men hatbreven kommer inte att polisanmälas. 

– Vi skulle inte tveka att polisanmäla ett hot. I det här fallet var det obehagligt och allvarligt, men inte hotfullt. 

Hur har journalisterna som fått brevet tagit det?

– Det är lite olika, men ingen tycker att det är roligt. Hur berörd man blir är individuellt. En del har mer skinn på näsan och en del tar åt sig mer. 

Kommer ni vidta några åtgärder?

– Inte med anledning av just det här brevet. Vi delar också bedömningen som kommunen gjort, att det är obehagligt men inte hotfullt. I just det här fallet gör vi inte mer, men vi är vaksamma för sådana här yttringar. 

Är det här vanligt förekommande för era journalister?

– Det förekommer, det är inte första gången och säkerligen inte sista gången. Det sker inte varje dag, men kanske några gånger i månaden. 

"Håller ögonen öppna"

Joakim Jansson är säkerhetschef på Västervik kommun. Han säger så här till Västerviks-Tidningen: 

– Vår bedömning är att brevet inte innehåller något hot, även om det kan vara obehagligt att läsa. Vi kommer i nuläget inte göra någon polisanmälan på det här men vi håller ögon och öron öppna och följer utvecklingen, säger han.

Flera politiker i Västervik har också fått brevet adresserat till sig. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt