Annons:

  • Nu pågår den unika utställningen på Näs:

    Joke Guns, till vänster, tillsammans med några av barnboksförfattarna- och illustratörerna.

  • Nu pågår den unika utställningen på Näs:

Nu pågår den unika utställningen på Näs: "Varit en lång process"

Nu pågår barn- och ungdomslitteraturfestivalen i Småland. I slutet av förra veckan var det vernissage av utställningen "Hela världens Bullerbyn" – och den var förstås på Astrid Lindgrens Näs.
– Det blev bättre än jag hade hoppats på, säger projektledaren Joke Guns.

Annons:

För två år sedan föddes idén om att sammanföra en mängd barnboksförfattare och illustratörer från olika länder hos den belgiska barnboksförfattaren Joke Guns. Det blev verklighet – och i förra veckan var det vernissage av utställningen "Hela världens Bullerbyn" i trädgårdshuset på Astrid Lindgrens Näs. 

17 illustratörer från flera olika länder har gjort sina egna tolkningar av boken Barnen i Bullerbyn. Utställningen pågår fram till den 7 oktober och är en del av SmåBUS, Barn- och Ungdomslitteratur Småland. 

– För mig var det viktigt att ha vernissagen på Näs. Det viktigaste är att alla barnboksillustratörer och författare från olika länder ska träffas. Flera av dem känner inte varandra och det är en hel grupp av illustratörer och författare, säger Joke Guns, som är projektledare. 

15 av dem fanns på plats vid vernissagen.

– Det är underbart att se dem alla tillsammans här. 

"Började med en idé"

Joke Guns, som flyttade till Småland från Belgien för tre år sedan, har arbetat med det här i två år.

– Det började med en idé hos mig. Jag älskar Astrid Lindgren, röda hus och Småland, så jag bestämde mig för att flytta hit och fortsätta med det jag gjorde i Belgien. Min tanke var att samla etablerade barnboksförfattare och illustratörer som blivit och blir inspirerade av Astrid Lindgren. 

Hon fick rådet att bilda en förening och så blev SmåBUS till. 

– Då fick jag möjlighet att ansöka om pengar till festivalen och utställningen. Det har varit en lång process, jag har jobbat med det här på heltid i två år och haft stöd av volontärer och gjort mycket ideellt också.

"Min förebild"

Hon är väldigt nöjd med resultatet av utställningen.

– Allt beror på hur deltagarna och publiken reager, och alla verkar hittills glada och nöjda. Jag känner att det blev bättre än jag hade hoppats på.

Alla barnboksförfattare och illustratörer fick en guidad tur i barndomshemmet i samband med besöket på Näs. 

– Det finns svenska författare som aldrig har varit på Näs. Det kan jag inte förstå. Att jag tar med dem hit – det gör mig stolt. 

Varför betyder Astrid Lindgren så mycket för dig?

– Hon är min förebild och inte bara som författare. Jag tycker om hennes stil, hon berättar om djupa känslor på ett enkelt sätt. Hon är viktig som person också, hon stod upp mot orättvisor. Jag är inte lika modig som hon, men jag försöker.

Finns intresse

Festivalen fortsätter nu ett tag framöver och utställningen finns på Näs i några veckor till. 

– Det har varit härligt att komma hit och se hur de jobbar i Astrids anda. Jag är väldigt tacksam mot Näs, säger Joke Guns.

Utställningen kanske också tar sig vidare ut i världen. 

– Det finns intresse av att hyra den i Belgien och Münchens barnboksfestival är också intresserade av att hyra den, men Näs var först. Och det är viktigt för mig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt