Annons:

Degerman om nazistaktionen:

Anders Degerman säger att kommunen och skolan måste ha en dialog efter NMR:s aktion.

Degerman om nazistaktionen: "Måste ta en diskussion med skolan"

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen genomförde en aktion utanför Astrid Lindgrens skola i går. Budskapet på den våldsbejakande organisationens banderoll var tydligt: "Vit ungdom – gå ihop och slå tillbaka".
– Det är illa, det skapar mycket otrygghet, säger Anders Degerman.

Annons:

Cirka ett tiotal nazister från den våldsbejakande organisationen Nordiska Motståndsrörelsen dök upp utanför AL-skolan på tisdagen. Nazisterna skrek inga slagord, men hade med sig en banderoll med ett tydligt budskap. 

"Vit ungdom – gå ihop och slå tillbaka". 

NMR:s nästeschef Magnus Wardmo ville varken berätta för Dagens Vimmerby eller Polisen vad de hade för syfte med aktionen. På sin hemsida skriver organisationen att "Nordiska Motståndsrörelsen har blivit kontaktade av elever på skolan med anledning av en misshandel som nyligen ägt rum mellan svenska ungdomar och rasfrämlingar". NMR var där för att visa sitt stöd, skriver organisationen. "Näste 7 uppmanar återigen de nordiska ungdomarna på skolan att slå tillbaka!", skriver man.

Anders Degerman, tidigare ansvarig för arbetet mot våldsbejakande extremism i Vimmerby, säger att man känner till att NMR ökat sin närvaro i kommunen – men hade ingen aning om att en aktion var på gång.

– Det är illa att de är där, det skapar mycket otrygghet och det blir mycket oro kring sådana här saker på en skola förstås, säger Anders Degerman, som fortfarande arbetar med frågorna. 

Känner ni till att det finns aktiva inom NMR i Vimmerby?

– Nu har inte jag sett vilka som var där, men det är lite så att vi tidigare inte har sett några kopplingar hit, mer än att de ibland åker hit och genomför sina insatser. 

"Finns alltid en risk"

Anders Degerman ser en risk för att organisationen, som förnekar att Förintelsen ägt rum, ska bli mer aktiva här.

– Den risken finns alltid och sådana här grupper har lätt att fånga upp ungdomar som är lite vilsna, det är ett kännetecken för de här organisationerna. De här organisationerna finns där och fångar upp ungdomar som söker efter en identitet. Det är illavarslande.

Vad kommer ni att göra nu?

– Vi måste ta en diskussion med skolan och polisen för att se hur vi ska hantera det, om vi ska göra något eller inte. Men först måste vi ta den diskussionen.

Hur ser du på att polisen valde att inte ingripa?

– Det har jag inga synpunkter på, jag måste kolla det med polisen först. Jag vill veta hur de resonerade kring det. 

Dagens Vimmerby har sökt säkerhetssamordnaren Håkan Westerback, som numera är ansvarig för arbetet mot våldsbejakande extremism, utan att lyckas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt