Annons:

Hultsfredselev kvalar till Yrkes-SM för unga lastbilsförare

Axel Söderholm, Teo Petersson, Anton Öst och läraren Benny Andersson har åkt till Stockholm för att tävla i en kvaltävling till Yrkes-SM under morgondagen. Foto: SYAB

Hultsfredselev kvalar till Yrkes-SM för unga lastbilsförare

I morgon är det dags för den första SM-kvaltävlingen i transportteknik för unga lastbilsförare. Teo Petersson är Hultsfreds gymnasiums bidrag och ska försöka gå vidare till Yrkes-SM som arrangeras i Helsingborg 2020.

Annons:

Tävlingen i Stockholm är den första av sammanlagt tre kvaltävlingar där vinnaren från varje tävling går till Yrkes-SM i maj 2020 i Helsingborg. 

Deltagarna kommer från gymnasieskolornas fordonsprogram med inriktning transport och intresset för kvaltävlingarna har under många år varit stort i hela landet. 

Morgondagens kvaltävling består av nio tävlande från nio gymnasieskolor. Teo Petersson från Vimmerby går i årskurs tre på Hultsfreds gymnasiums fordons- och transportprogram och är skolans tävlande. 

– Tidigare år har det varit två elever från varje skola som har fått tävla men tävlingen har nog blivit så pass populär att de har fått dra ner antalet tävlande, säger läraren Benny Andersson. 

"Ligger i framkant"

Klasskamraterna Axel Söderholm och Anton Öst har hängt med till Stockholm som reserv respektive moraliskt stöd. 

– Axel och Teo ligger verkligen i framkant. De är lika duktiga och har ett stort intresse för detta, säger Benny Andersson. 

Tävlingen speglar en yrkesförares vardag och innehåller praktiska moment som precisionskörning med lastbil och truck men också teoretiska moment av varierande slag. 

– Han (Teo) sa för en stund sedan att han börjar bli lite nervös och det är ett gott tecken. Vi ställer inga som helst krav på honom. Vi får ta det för vad det är och skulle det så bra så är det bra. Med krav är det lätt hänt att man presterar sämre, det får gå som det går, säger Benny Andersson.

I oktober genomförs kvaltävlingar på tre orter och vinnaren vid varje deltälving kvalificerar sig till en finalplats i Yrkes-SM i Helsingborg 2020. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt