Annons:

Kostnaden för mjölk- och spannmålsproduktion ökade i år

Lantbrukets kostnader har ökat i år, främst är det foder till djuren som gått upp i pris

Kostnaden för mjölk- och spannmålsproduktion ökade i år

Den torra sommaren har gjort att lantbrukets kostnader för mjölk- och spannmålsproduktion ökade kraftigt under året. Det visar en rapport från LRF-Konsult som presenterades idag.

Annons:

Sommarens torka har gjort det svårt för många lantbrukare i landet. Många väljer att minska sina besättningar av nötkreatur och lamm. Det i sin tur gör att det blir väntetider på slakt.

 Spannmålsskörden har minskat mellan 30-70 procent, det är också foderbrist, trots att gräset vuxit starkt under hösten. Därför tvingas flera lantbrukare minska sina besättningar, säger Therese Rödin Georgson, agronom vid LRF-Konsult i Vimmerby.

Högre kostnad

Torkan har också medfört att kostnaden för att producera en liter mjölk har ökat med 50-60 öre och kostnaden för att producera en kilo spannmål har ökat med 80 öre.

 Skördarna har inte gett så stor avkastning som tidigare och foderkostnaden för djuren har ökat kraftigt, därför ökar produktionskostnaden, säger Therese.

Den minskade produktionen gör också att den mat som svenska lantbrukare producerar inte räcker till för att försörja befolkningen i Sverige.

 Vi måste importera mat under året istället för som tidigare år exportera mat.

Hon säger att det är viktigt att lantbrukare nu tar fram en handlingsplan för hur de ska möta framtiden.

 En del får till och med lägga ner.

För de lantbruk som finns kvar är det av stor vikt att de har täta kontakter med banker, foderleverantörer och slakterier för att minska den negativa ekonomiska påverkan som den torra sommaren har vållat näringen.

 Jordbruksverket har tagit fram subventioner för ekonomisk rådgivning av LRF-Konsult, säger Therese Rödin Georgson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt