Annons:

Antalet som behandlas för psykisk ohälsa har dubblerats

Antalet personer som behandlas för psykisk ohälsa har dubblerats. Foto: Pixabay

Antalet som behandlas för psykisk ohälsa har dubblerats

Jämfört med 2009 har antalet patienter som behandlas för psykisk ohälsa dubblerats. Det skriver SKL i ett pressmeddelande.

Annons:

Sedan 2008 har SKL en överenskommelse med staten om att människor med måttlig till medelsvår psykisk ohälsa eller långvarig ospecifik smärta ska få tillgång till behandlingar och rehabilitering.

Nu har SKL sammanställt resultaten för hur många patienter som fått behandlingar som landsting och regioner har genomfört och jämfört med hur det såg ut 2009. Ökningen är dramatisk. Dubbelt som många får behandling nu jämfört med 2009.

Då erbjöds drygt 26 000 patienter behandling. Förra året var motsvarande siffra 54 000, vilket innebär en fördubbling av antalet patienter som fick behandlingar mot psykisk ohälsa 2017. Utöver det har antalet KBT-behandlingar på internet ökat kraftigt sedan 2016, från drygt 200 till nästan 1700 patienter som fått behandling under 2017.

– Det är mycket positivt att tillgången till behandling har ökat. Tyvärr har också den psykiska ohälsan ökat, så behoven av den här sortens behandlingar är fortfarande stora. De här diagnoserna är de vanligaste orsakerna till både kort och lång sjukfrånvaro. Genom överenskommelsen har fler patienter fått tillgång till behandling än tidigare, säger Helén Lundkvist Nymansson, sektionschef på avdelningen vård och omsorg på SKL.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt