Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Vimmerby. Genom att använda Dagens Vimmerby tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta

Annons:

Livsmedelsverket vill se mer grönt och mindre kött i skolorna. Foto: Pixabay

Livsmedelsverkets råd för skolmaten: Mer grönt och mindre kött och socker

Fem år har gått sedan Livsmedelsverket uppdaterade råden för hur skolmåltiden ska se ut. Nu kommer de nya råden – och Livsmedelsverket uppmanar till en minskning av kött, socker och läsk.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För första gången har Livsmedelsverket inte bara tittat på hälsofrågor. 

– En av de stora nyheterna är att vi också har tittat på vad som är bra för miljön, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

De svenska kommunerna lägger varje år sammanlagt sex miljarder kronor på skolmaten. De nya råden ska få skolor att se hur skolmåltiden kan användas för att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling. För att nå dit måste köttkonsumtionen minska och andelen grönsaker som elever äter öka.

Livsmedelsverkets råd är att skolor ska servera minst en vegetarisk rätt varje dag, som alla får ta del av. Samtidigt ska ett salladsbord med minst fem sorters grönsaker alltid finnas.

– Tidigare räknades vegetarisk mat som specialkost, men många skolor erbjuder redan nu vegetarisk mat till alla, säger Anna-Karin Quetel, till SVT Nyheter.

"Uppmuntra till gränser"

Livsmedelsverket ger också skolor rådet att minska andelen specialkost – utöver det som är reglerat i lag.

– Många skolor översvämmas av enskilda anpassningar om önskekoster. Vi vill verkligen uppmuntra att sätta gränser och säga att för att få specialkost måste man ha medicinska eller religiösa skäl.

Ett annat råd som Livsmedelsverket ger är inte att sälja varor med mycket socker inom skolmiljön. 

– Vi menar att hela skolan ska främja hållbar och hälsosam livsstil, även kafeterior. Det är viktigt att vi skickar med elever kunskap om vad bra vardagsmat är, inte bara hälsomässigt, utan också ur miljöperspektiv, säger Anna-Karin Quetel.

Livsmedelsverket ger också råd om att elever ska ha minst 20 minuter på sig att äta sin lunch.

Simon Henriksson

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

3 kommentarer

Jim 2018-11-07 07:28:24

"- Många skolor översvämmas av enskilda anpassningar om önskekoster. Vi vill verkligen uppmuntra att sätta gränser och säga att för att få specialkost måste man ha medicinska eller religiösa skäl."

Varför skall personers vanföreställningar vara anledning till specialkost? Vill man tro på gud skall man få det. Det skall inte innebära att samhället behöver anpassa sig, då får individen ta med sig egen mat.

Vegansk/Vegetarisk mat är jättebra då det har en positiv hälsoeffekt och miljöeffekt.

Elle larsson 2018-11-07 14:53:23

Håller med föregående kommentar, religösa skäl ska inte innebära specialkost. Det anser jag är lika självvalt som att vara vegan.

Michael 2018-11-07 18:59:21

Bra med tanke på de växande nötköttsfabriker som växer fram med stöd av EU.
Men att anpassa kosten efter muslimska önskemål och med halal slaktat, det finns inte.

Givetvis ska maten vara när producerat och certifierat.
Grönt o fisk lär vara framtiden, före numera billigt viltkött som blivit näst intill osäljbart pga trikiner.

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

Annons: