Annons:

Rektorn om Skolinspektionen: "Fick beröm för hur vi skött det"

Skolinspektionen kräver att kommunen vidtar åtgärder efter en anmälan mot Vimarskolan, där inspektionen anser att skolan och kommunen inte följt skollagens bestämmelser.
– Vi känner oss trygga i att vi gör det som krävs, säger rektorn Pernilla Begu.

Annons:

Två olika anmälningar om kränkande behandling på Vimarskolan har inkommit till Skolinspektionen. I ett av fallen riktar myndigheten ingen kritik och i det andra fallet anser inspektionen att skolan och kommunen inte följt skollagens bestämmelser. 

"Anmälan gällde dels hur vi hanterat ett inkommet klagomål och dels en rad olika situationer där kränkningar skulle skett. Skolinspektionen menar att Vimarskolan följt lagar och förordningar i alla dessa situationer", skriver rektorn Pernilla Begu i ett mejl. 

Begu menar att skolan skyndsamt gjort anmälan i de fall där utredning visat att det handlar om en kränkning.

"Det är en punkt där det riktas kritik till Vimmerby kommun och inte specifikt till Vimarskolan. Det gäller kommunens rutiner att anmäla till huvudman. Detta har vi hittills gjort skyndsamt i de fall där utredning visat att det är en kränkning det handlar om. Skolinspektionen menar att vi behöver anmäla till huvudman innan utredning om elevs vårdnadshavare uttrycker att barnet är kränkt. Vårdnadshavare för så att säga elevens talan. Denna anmälan till huvudman ska gå iväg även om det som i det här fallet visade sig att det inte handlade om en kränkning", skriver hon i mejlet.

Kommunen har krävts på åtgärder

Kommunen har nu krävts på åtgärder kring bristen från Skolinspektionen.

"Bristen som Vimmerby kommun är ålagd att åtgärda handlar alltså om att ett papper skulle skickats till huvudman direkt innan utredning. Det är någonting som vi naturligtvis får hitta rutiner för och gäller för alla kommunens skolor", skriver Begu.

Rektorn tycker att det är positivt att inspektionen gör sina granskningar.

"Då får vi svart på vitt om vi förhåller oss till lagen eller ej. I det här fallet fick vi faktiskt beröm för hur vi skött de ärenden som anmälaren inkommit med. Det gör att vi ser positivt på vårt likabehandlingsarbete och känner oss trygga i att vi gör det som krävs", skriver hon.

Fotnot: Mer om Skolinspektionens beslut kan du läsa här och här

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt