Annons:

Vimmerbybo vinner tvist mot bilföretag – ska återfå stort belopp

En Vimmerbybo anmälde ett bilföretag i Småland till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Nu rekommenderar nämnden bolaget att gå kunden till mötes.
Det innebär i sådana fall att kvinnan ska få tillbaka 77 000 kronor plus ränta.

Annons:

Under 2017 köpte kvinnan en bil av ett företag i en annan kommun i Småland. Enligt henne lovade företaget att hon skulle få allt på garantin om det uppstod några problem med bilen. Bara efter ett par månader ska problemen ha inletts och i januari i år lämnade hon in bilen till företaget.

Några dagar senare ringde företaget och meddelade att hon skulle betala 4 500 kronor för att få hämta bilen. När hon då ringde upp företaget ska de ha hävdat att det inte fanns någon garanti, enligt kvinnan.

Verkstaden vägrade att lämna ut bilen till kvinnan och företaget vägrade att hämta bilen. Kvinnan säger att om hon vetat att hon skulle få stå för kostnaderna själv hade hon lämnat in bilen på en verkstad i Vimmerby i stället för att behöva åka många mil.

Företaget hämtade sedan bilen, trots att den var avställd, men parkerade den på gatan så att hon fick böter. 

Kvinnan hämtade då bilen, men hann bara köra ett par mil innan flera lampor i bilen började lysa. Kvinnan anmälde detta till ARN och begärde att köpet skulle hävas.

Hävdar att motorn var nyrenoverad

Bilföretaget menar däremot till skillnad från kvinnan att bilen hade en nyrenoverad motor för 22 000 kronor vid köpet och att det var den företaget lämnade garanti på. 

"Kunden kan inte själv gå och laga något som inte ingår i garantin och sedan kräva betalt av företaget", skriver företaget. Företaget betalade reparationen på 4 500 kronor trots att det inte var något som de skulle behöva göra, skriver man.

Felet fanns innan

Nämnden skriver att konsumentköplagen är tillämplig i ärendet och att utredningen har visat att bilen drar olja på grund av ett läckage, vilket utgör ett köprättsligt fel. 

ARN anser inte att företaget har kunnat bevisa att felet uppstod efter mottagandet. Nämnden anser att felet fanns där när kvinnan tog emot bilen och att hon därmed har rätt att häva köpet.

Nämnden anser nu att kvinnan ska få knappt 77 000 kronor plus ränta på köpeskillingen från företaget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt