Annons:

Tiggare kartläggs i länet

Samtliga länsstyrelser har fått i uppdrag att samla in uppgifter från sina kommuner, för att skapa en bild över hur många EU/ESS – medborgare sov vistas tillfälligt i Sverige och som saknar uppehållstillstånd. Oftast hittas dessa personer utanför affärer där de sitter och tigger. Polisen skriver i sitt svar att det är en utmaning att hantera frågor kopplade till dessa personer.

Annons:

Det är många frågor som ska besvaras. Bland annat ska kommunerna svara på om de har en bild över hur många EU/ESS – medborgare som tillfälligt vistas i deras kommun. I vilka miljöer och situationer de anträffas? Vilket land de kommer ifrån? Om kommunen har erfarenhet av otillåtna bosättningar? Om det finns EU/ESS – medborgare som bor i bilar. Även polisen har och landstinget har fått svara på liknande frågor inför kartläggningen som ska vara inskickad till länsstyrelsen den 26 november.

Tidigare undersökning

En liknande undersökning gjordes i våras. Där bedömde länets kommuner att det var människor som kom från Rumänien och Bulgarien och att de påträffades oftast utanför butiker där de satt och tiggde. Det var svårt att veta i vilken kommun de bodde under natten, då de fanns få nattläger och det var därifrån de reste runt i länet för att tigga. Det kunde resa till en intilliggande kommun. I den undersökningen gjordes bedömningen att det fanns 60 – 70 EU/ESS – medborgare i Kalmar län.

Polisens svar

Polisen lyfter frågan gällande hur man i framtiden ska hantera tiggerifrågan. Man undrar hur politiker på riksplan och lokalt plan ser på frågan. För polisen är dessa frågor en utmaning att hantera.

Ett exempel nämns, då det den femte december 2017, gjorde polisen ett nedslag på två adresser i Hultsfreds kommun. Där uppehöll sig 26 bulgariska medborgare. Innan tillslaget gjordes hade det kommit in anmälan om att det förekom både människohandel och prostitution på adresserna.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt