Annons:

VAKTMÄSTARE DÖDSHOTAS – FACKET KRÄVER ÅTGÄRDER

Vaktmästare har dödshotats i bostadsområdet Stålhagen och nu kräver facket åtgärder. Foto: Jakob Karlsson

VAKTMÄSTARE DÖDSHOTAS – FACKET KRÄVER ÅTGÄRDER

Vaktmästare i bostadsområdet Stålhagen i Hultsfred utsätts för dödshot i arbetet. Nu får det kommunala bostadsbolaget Hultsfred Bostäder stenhård kritik från facket.
– Personalen har inte blivit erbjudna någon hjälp eller företagshälsovård, säger Safet Silova, vikarierande ombudsman i Fastighets region Sy, till tidningen Fastighetsfolket.

Annons:

Två vaktmästare på Hultsfred Bostäder ska ha blivit hotade av hyresgäster vid flera tillfällen. En händelse har polisanmälts. Det handlar främst om olika former av hot – och vid ett tillfälle har en vaktmästare dödshotats. Det avslöjar den fackliga tidningen Fastighetsfolket i dag.

En av vaktmästarna säger såhär till Fastighetsfolket:

– Det är en sådan kränkning. Vi får inga resurser, varken i bemanning eller något annat. Vd:n har sagt att vi får gå tillsammans, så det gör vi. Men det är inte uppskattat från andra i företaget utan de ger oss gliringar om det, säger hen. 

 "Väldigt allvarligt"

Vaktmästaren uppger också att överfallslarmet inte fungerar. Facket väljer nu att göra en tydlig markering.

– Jag lägger största vikt vid hot och våld. När en anställd hotas i sitt arbete är det väldigt allvarligt. Företaget har inte kunnat påvisa några rutiner för hot och våld och inget systematiskt arbetsmiljöarbete. Och personalen har inte blivit erbjudna någon hjälp eller företagshälsovård, säger Safet Silova, vikarierande ombudsman i Fastighets region Syd, även det till Fastighetsfolket. 

Inget av hoten har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Det här är ett problem som alla blundar för. Arbetsgivaren säger att de försöker hitta en lösning men det räcker inte med att prata, det måste hända något. Jag hoppas att de är lyhörda och tar tag i problemen den här gången. Annars blir nästa steg att gå till Arbetsmiljöverket, säger Safet Silova.

"Problemfyllt område"

Till Fastighetsfolket säger bolagets Roger Lund, arbetsledare för vaktmästarna, kan inte svara på varför ingen av händelserna anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Vi ser allvarligt på dem (hoten, red. Anm) och kommer att utreda det mer. Vi håller på och tittar på hur vi ska lägga upp det i det här området och vilka behov som finns. Vi satt med det senast idag.

Fastighetsfolket: Varför har ni inte gjort detta tidigare?

– Jag har inget bra svar på det. Vi tycker att vi har försökt och vi jobbar med frågan nu.

Fastighetsfolket: Har ni erbjudit samtalsstöd, företagshälsovård eller liknande?

– Nej, det har inte gått så långt. Vi har inte heller fått höra att det skulle behövas. Men vi håller på att utveckla ett nytt system för det här området, som är ett problemfyllt område.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt