Annons:

Boende överklagar detaljplan – blir en fråga för domstol

Boende överklagar nu detaljplanen för Kvarteret Släggan. Foto: Vimmerby kommun

Boende överklagar detaljplan – blir en fråga för domstol

Ett beslut om en detaljplan för ett nytt område i Vimmerby överklagas till mark- och miljödomstolen. De närboende är inte nöjda med processen som har lett fram till en ändrad detaljplan.

Annons:

I överklagandet, som rör "Kvarteret Släggan", skriver de boende att "planen överensstämmer inte med den fördjupade översiktsplanen som kommunfullmäktige antog i maj 2017. Då redovisas det aktuella området som oförändrat". 

De sex personer som skrivit under överklagandet skriver att man yrkar på att beslutet om antagen detaljplan ska undanröjas. 

"Arbetet med detaljplanen har skett på fel sätt. Planen har ändrat utseende mellan samråd och granskning och på sådant sätt att det blir stor påverkan på omgivande fastigheter", skriver man och hävdar också att det innebär en rättsosäkerhet gällande de fastigheter som inte har haft något att erinra på samrådshandlingen. 

"Innebär ökade hastigheter"

Enligt de som överklagar innebär detaljplanen förändringar i form av rundkörning, ökade hastigheter och trafik som man inte haft att förvänta sig. 

"Det skulle innebära en förändrad trafiksituation för samtliga fastigheter på Junibacksgatan och Törnrosgatan, och det blir en vidare krets som berörs", står det i överklagandet.

Man menar också att planen strider mot Boverkets rekommendation gällande trygghet, god stadsbild samt minimering av bullerstörningar. 

"Detta då dagens GC-väg skulle gå rakt ut på en lokalgata mellan två 90-graderskurvor. Rundkörningen skulle medföra att hastigheten på den blivande raksträckan skulle kunna bli hög", skriver man i överklagandet.

"Utredning har inte genomförts"

Enligt de som överklagar skulle detaljplanen medföra en stor inverkan på boendemiljön för samtliga fastigheter längs gatan. 

"Någon utredning kring planens konsekvenser har inte genomförts".

Överklagandet gäller två lucktomter intill området Yxan och Korgen. Nu går överklagandet vidare till mark- och miljödomstolen.

– Vi får vänta in det. Man har rätt att överklaga och det får ha sin gång, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S) i en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt