Annons:

  • Länsförsäkringar hade kundträff – tv-meteorologen föreläste om klimatet

    Kända SVT-meteorologen Pär Holmgren föreläste under Länsförsäkringars kundträff i Frödinge. Foton: Simon Henriksson

  • Länsförsäkringar hade kundträff – tv-meteorologen föreläste om klimatet

    Anna Blom är vd för Länsförsäkringar i länet.

Länsförsäkringar hade kundträff – tv-meteorologen föreläste om klimatet

Nyligen hade Länsförsäkringar kundträff i Frödinge bygdegård. Hela 130 kunder kom och kända tv-meteorologen Pär Holmgren föreläste om klimatet.
– Vi får inte tro att allt är kört, säger han om klimatkrisen.

Annons:

Förra veckan hade Länsförsäkringar sin kundträff i Vimmerby kommun. Den hölls i bygdegården i Frödinge och hela 130 kunder kom till träffen.

– Vi har aldrig haft 130 personer på en kundträff i Vimmerby tidigare, så det är helt fantastiskt. Det är jätteroligt, säger Anna Blom, Länsförsäkringars vd i Kalmar län.

Anna Blom inledde med att berätta om bolaget och därefter valde kunderna ett nytt fullmäktige. Det görs eftersom Länsförsäkringar är ett kundägt bolag. 

– Vi mår jättebra här. Den norra länsdelen är Länsförsäkringars starkaste fäste i Kalmar län. Det är kul att kunderna kommer och är engagerade. 

"Går inte skylla på någon annan"

Länsförsäkringar har fyra kundträffar om året. Det gör att man besöker en kommun vart tredje år. 

– Jämför vi förra året med i år, så är det sammanlagt ungefär tre gånger fler anmälda i år. Det tycker vi är superroligt, säger vd:n Anna Blom. 

Senare på kvällen föreläste klimatdebattören och förre tv-meteorologen Pär Holmgren, som sedan 2015 är anställd av Länsförsäkringar som naturskadespecialist.

– Det är lätt att få en klump i magen och tänka att allt går åt pipsvängen. Det blir också en självuppfyllande profetia om vi tror att det är kört. Får vi i stället en fet spark i arslet, så kan vi göra något åt det. Vi får inte ge upp, sa Pär Holmgren under sin föreläsning.

"Botar sjukdomar"

Han pratade om att vi blir allt fler människor på jorden till följd av att vi lever allt längre. 

– Det handlar framför allt om Afrika och Asien och det beror på att vi botar sjukdomar i mycket större utsträckning.

Han poängterade att vi lever som om vi hade 1,7 jordklot i dag. Men vi har, förstås, bara ett att förhålla oss till.

– Det går inte att skylla på någon annan. Det går inte att säga att hen äter mer kött, hen reser mer eller hen flyger mer än vad jag gör. Om alla tar ansvar kommer vi kunna lösa det här. 

"De sista som kan rädda oss"

Han betonade vikten att vi håller oss så långt under tvågradersmålet som möjligt.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna ställa om 2030, men som det är nu tömmer vi planeten på allt. En grads upphöjning har vi nått och det innebär inget jättedrastiskt. Det gör att det blir varmare på planeten, det blir mer regn och det blir torrare. Sommaren var en icke-linjär effekt. Vi får ökad risk, men vi måste vara skadeförbyggande. Skulle det bli två eller tre grader varmare blir det helt andra effekter, säger Pär Holmgren och fortsätter:

– Under 2030-talet kommer vi att passera 1,5 grader och då blir det omöjligt att bo i delar av Afrika och Mellanöstern. Vi kommer att se fler och fler naturkatastrofer under 2020-talet, 2030-talet och 2040-talet. Vi behöver göra en större omställning än vid andra världskriget. 

Pär Holmgren menar att vi måste göra något åt det här nu – annars är det kört för vår civilisation.

– Vi är de första som drabbas av kliamtförändringarna, men också de sista som kan rädda vår civilisation. Det pågår en sjätte massutrotning nu och fyra av dem är kopplade till klimatet. 

"Måste bli olagligt att göra fel"

Han berättade sedan att 60 procent av alla däggjur är boskap. 36 procent är människor och bara fyra procent är vilda djur.

– Vi har 15 gånger fler boskapsdjur än vilda djur, säger han.

För Länsförsäkringars kunder berättade han att skogen blir känsligare för att vintrarna blir blötare.

– En vanlig storm fäller många fler träd än under 1900-talet.

Han berättade också om vad som kan hända med våra världshav när all metangas som bildats under 1800- och 1900-talet släpps loss under nästa århundrade. Samtidigt påtalade han att han är positiv – lejonparten av alla länder har skrivit under FN:s klimatavtal.

– Nästan alla är överens. Men under 1900-talet hade vi mer konkreta hot, nu har vi ett inbyggt fel i vårt ekonomiska system. Man tjänar pengar på att skövla regnskog, man tjänar pengar på att tömma haven på fisk. Det måste på sikt bli olagligt att göra fel. Vi kommer bli tvungna att helt sluta med kol, naturgas och olja. Fossil energi är ett problem, säger han.

Pär Holmgren har även haft föreläsningar i Västervik och Hultsfred i samband med Länsförsäkringars kundmöten i de kommunerna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt