Annons:

Besöksdagen flöt på bra: ”Frigjort mer utrymme för niorna”

Lena Åström Rinaldo, studie- och yrkesvägledare på Vimmerby gymnasium, kunde summera en lyckad besöksdag. Foto: Ossian Mathiasson

Besöksdagen flöt på bra: ”Frigjort mer utrymme för niorna”

Det har blivit en tradition att Vimmerby gymnasium anordnar en besöksdag för niorna inför gymnasievalet.
Årets besöksdag flöt på bra när 250 nior besökte gymnasiet.
– Vi har frigjort mer tid och utrymme för besökarna, säger Lena Åström Rinaldo, studie- och yrkesvägledare på Vimmerby gymnasium.

Annons:

Nu är det hög tid för landets niondeklassare att fundera på vad och var de vill i gymnasiet. 

I februari är det dags att göra sitt val.

Det cirkulerar mycket information om gymnasievalet och eleverna har många frågor att ta till ställning till. 

"Vi har frigjort mer tid"

Förra veckans besöksdag på Vimmerby gymnasium besöktes av drygt 250 niondeklassare som fick välja två program att titta närmare på. Under de två passen fick niorna träffa lärare och elever på skolans program för att få en klarare bild om det är rätt eller fel program. 

– Vi tycker att det är ett bra koncept. De senaste åren har vi gjort mindre undersökningar som visar att informationskvällarna och besöksdagen tillsammans med samtal med SYV:arna och familjen lägger grunden för vad man söker för program, säger Lena Åström Rinaldo. 

Det är femte gången som gymnasiet anordnar besöksdag för niondeklassarna och Åström Rinaldo menar att man har lärt sig mycket genom åren. 

– Vi har frigjort mer tid och utrymme för besökarna. Inga av ettorna har några lektioner under besöksdagen utan de var tillsammans med sina mentorer på studiebesök eller liknande. Tvåorna och treorna är delaktiga i det och på teknikprogrammet hade man tre olika pass med tio nior i varje grupp. Då kräver det att det finns mer utrymme på skolan och det har vi lyckats med i år. En elevassistent som har varit med om detta tidigare år tycker att vi har kommit framåt och jobbat fram ett bra koncept, säger Lena Åström Rinaldo. 

Stort intresse för programmen

Niorna kom från Astrid Lindgrens skola, Vimarskolan, Albäcksskolan i Hultsfred, Ankarsrums skola och Furulundsskolan i Mariannelund. 

Precis som tidigare år kom det inga Kindaelever och mycket beror på att Östgötatrafiken stängt linje 580 dom tog upp Kisa-, Hycklinge- och Horn-elever och förde dem till Vimmerby. 

– Förra året hade vi inga sökande från Kisa men för några år sedan hade vi många elever från Kinda. Det är synd, säger Lena Åström Rinaldo. 

Vilka program är ungdomarna mest intresserade av?

– Tittar jag på besökskvällarna som vi har haft tidigare under hösten så har haft vi stort högt intresse på det stora hela. Både natur, teknik, samhäll och vård och omsorg är det otroligt många nior som har varit och tittat på. Det är jätteroligt, säger hon. 

"Drar sig från att resa"

Från höstterminen 2018 erbjuder Vimmerby gymnasium elever att läsa vård och omsorgsprogrammet och intresset verkar vara stort. 

– Arbetsmarknaden spelar helt klart in och jag tror även att ungdomar drar sig från att resa de två milen till Hultsfred, man blir ganska nöjd när samma utbildning finns i hemkommunen. Då passar de på att gå här, annars hade man kanske valt att gå handel eller restaurang. Det är inte alltid intresset som styr utan det kan vara viktigt var programmet ligger. 

Vad händer nu?

– Det är nu grundskolesyvarna ska jobba med niorna och ha enskilda samtal med dem inför gymnasievalet som ska vara gjort till den 15 februari. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt