Annons:

Pizzerian tvingas till namnbyte – krav från Astrid Lindgrens arvingar

Pizzerian, som tog namnet Pizzeria Snickerboa, tvingas byta namn. Foto: Pixabay

Pizzerian tvingas till namnbyte – krav från Astrid Lindgrens arvingar

Nej, Pizzeria Snickeboa blir inte det nya namnet på det som tidigare var Pizzeria Shalom. Astrid Lindgren AB, företaget som förvaltar arvet efter Astrid Lindgren, har stoppat det.
– Man försöker satsa och så blir det så här, säger pizzerians ägare Ronny och Elias.

Annons:

Efter flera månader av renovering öppnade nyligen Ronny och Elias sin pizzeria i centrala Vimmerby igen. Det tidigare namnet Shalom var bortbytt mot Pizzeria Snickerboa. 

Allt var beställt – skyltar, menyer och kläder. Men nu kommer kallduschen.

Astrid Lindgren AB, bolaget som förvaltar Astrid Lindgrens verk och berättelser och äger upphovsrätten till hennes böcker, filmer och teaterpjäser, godkänner inte namnet. Därmed kommer pizzerian byta namn igen.

– Vi fick ett samtal från dem i torsdags och då sa de att vi måste ta ner skyltarna. Snickerboa är förknippat med Astrid Lindgren säger de, berättar Ronny och Elias.

"Bara att byta"

Duon säger att de inför namnbytet kontrollerade med patent- och registreringsverket, PRV, att det var okej att använda namnet. 

– Vi trodde att de bestämde det helt.

Reflekterade ni över att det kunde bli så här?

– Nej, folk sa att vi inte behövde tänka på det. Vi kände att det här var måste vara okej. 

Besvikelsen är förstås ganska stor. Efter månader av renovering var de kostnader som detta innebär inget Ronny och Elias hade hoppats på.

– Man kan inte säga så mycket om det, det är bara att byta. Just nu försöker vi att inte tänka på det, vi tänker bara på att kämpa och köra på. Vi får göra som de vill att vi ska göra. Kostnader blir det såklart, men det är inget att göra åt nu. Vi måste ta ned allt så fort som möjligt nu bara.

Hur mycket besvikelse känner ni?

– Alltså, det var ett roligt namn tänkte vi. Det var något annorlunda och många kunder tyckte att det var jättebra, men så här är det. Vi har haft stängt i flera månader och så kommer det här också... Men vi ska kämpa på som fan.

"Känns lite tråkigt"

Nu återgår pizzerian till namnet Shalom, som är väl förankrat i Vimmerby.

– Vi ska fixa tröjor och tryck och allting på bara några dagar nu. Det är klart att det känns lite tråkigt, men det är inget att göra åt. Vi ska bara köra på och det allra viktigaste är att det är hög kvalitet på maten. 

Här förklarar Olle Nyman, vd för Astrid Lindgren AB, hur man resonerar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt