Annons:

Dyster inledning på december – 2018 kan bli dödligaste året på länge

2018 ser ut att bli ett dystert år ut trafiksäkerhetssynpunkt. Fler människor än på många år ser ut att dö i trafiken.
– Vi kan se att vi ligger högt när det gäller omkomna i trafiken under 2018 jämfört med tidigare år, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Annons:

Bara i torsdags dog sex människor i trafiken på omkring tolv timmar. Och 2018 ser ut att bli ett väldigt dödligt år i trafiken. 

Förra året dog 253 personer i trafikolyckor, vilket är det lägsta antalet i modern tid. Men den positiva trenden bryts detta år. Mellan januari och oktober är dödssiffran 252, skriver Aftonbladet.

– Vi har inte summerat november än, men vi tror att det ligger mellan 30 och 35 omkomna. Om slutet av året följer mönstret så kommer vi hamna på omkring 300 dödsfall. En så hög siffra har vi inte haft sedan 2011. Det ser inte bra för trafiksäkerhetsutvecklingen. Vi har ett etappmål för nollvisionen om att halvera antalet döda i trafiken till 2020, säger Khabat Amin till Aftonbladet.

Fint väder en förklaring

Framför allt har dödsolyckor med motorcyklar, personbilar och lastbilar ökat under innevarande år. Två förklaringar till det är högkonjunkturen och det fina vädret, enligt Khabat Amin. 

– Det gör att fler personer är ute och kör på vägarna. Utöver detta är hastigheten en väldigt viktig faktor. 

Under december månad kan väglaget också bli förrädiskt förstås.

– Det gäller att vara bältad och nykter och hålla hastigheten. Om förhållandena är besvärliga måste man såklart ta det extra lugnt, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Hon säger att den utveckling man har sett i år inte är vad man vill uppleva.

– Det är naturligtvis inte den här utvecklingen vi vill se när det gäller dödsolyckor. Vi arbetar frenetiskt med att förbättra infrastrukturen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt