Annons:

Författarparet har släppt ny bok:

Jens Fellke och Helena Egerlid har nyligen släppt boken om Jörgen Persson. Foto: Simon Henriksson

Författarparet har släppt ny bok: "Pingistrilogin är färdig"

Boken om J-O Waldner finns redan. SVT-dokumentären Bragden har gått på tv. Nu har författarparet Jens Fellke och Helena Egerlid, som bor utanför Rumskulla, släppt en bok om Jörgen Persson.
– Nu är pingistrilogin färdig, säger Jens Fellke.

Annons:

Författarparet Jens Fellke och Helena Egerlid har skrivit en mängd böcker – och nu är deras senaste alster ute för allmänheten. Det handlar om en bok om bordtennislegendaren Jörgen Persson, som vunnit VM fem gånger och EM hela nio gånger.

– Det är väldigt kul att göra en bok om Jörgen för han är en fantastisk idrottsman, en av de största över huvud taget och särskilt inom bordtennisen. Han har kommit som arbetargrabb från Vallås utanför Halmstad och blivit bäst i världen i världens största sport. Bordtennisen har flest medlemsländer och är nationalsport i Kina, som har en stor del av världens befolkning. Det är en enorm prestation, säger Jens Fellke.

Paret har jobbat med boken i över två år och gav för någon vecka sedan ut boken på eget förlag. 

– Vi har varit nära avslut med ett par förlag, men för ett halvår sedan, under bordtennis-VM, bestämde vi att ge ut den själva. 

"Var superlycklig"

Titeln "Den snälla världsmästaren" kläcktes av Helena Egerlid. 

– Han är känd för att vara snäll och schyst och har fått många fair play-priser. Det kändes som en naturlig titel, han är omvittnad snäll. Han stannar alltid kvar efter matcher, skriver autografer till alla barn och det är för att han minns hur det var när han själv var lite, säger Helen Egerlid, och berättar en anekdot för att exemplifiera det:

– En gång när han och de andra stjärnorna hade tränat kom en liten kille, kanske tio, elva år, med ett rack i handen. Jörgen såg honom och frågade om han ville spela med honom när alla andra gick. Sedan stannade han kvar i 20 minuter och spelade med honom. Pojken var superlycklig förstås. Han är väldigt mån om att behandla lika, han är prestigelös och en väldigt schyst person. 

Jens Fellke fyller i:

– Han är unik på det sättet. Han är väldigt omtänksam och snäll, men samtidigt extremt framgångsrik. Den danske europamästaren Michael Maze har sagt att alla mästare lämnar skit efter sig förutom Jörgen. 

"Mest spännande"

Jörgen Persson är 54 år och boken handlar förstås inte bara om hans långa idrottskarriär. 

– Det finns många skäl att läsa den. Han är en fin förebild för många ungdomar och det är en spännande berättelse om hur han blev världsmästare, hur miljön påverkade honom, att han kom i tidig kontakt med Stellan Bengtsson och hur han rent speltekniskt gjorde det. Men det handlar också mycket om livet utanför, om sin skilsmässa, att han hade det trassligt med sin pappa och en jobbig period i landslaget, som han aldrig berättat om.

Helen Egerlid lyfter fram kapitlet som Jens Fellke skrivit om Jörgen Perssons sätt att bli bäst. 

– Det är det mest spännande. Han beskriver precis vad han gör vid bordet, hur han hanterar bollen och racket, och hur han intuitivt känner vart bollen hamnar. Hans egenart som spelare beskrivs och det är jätteintressant för mig som inte är pingisintresserad att läsa om, säger hon.

"Sålt jättebra"

Boken har tryckts i 3 000 exemplar och redan har över 2 000 böcker sålts. 

– Vi är nöjda, den har sålt jättebra. Vi funderar på om vi ska trycka fler, så det är angenäma problem. 

I fredags var paret på bokhandeln i Vimmerby och signerade exemplar. Om det är fler böcker på gång är inte bestämt.

– Vi har gjort boken om Waldner, vi har gjort Bragden och nu Jörgen. Pingistrilogin är färdig. Men det finns förstås mycket att skriva om.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt