Annons:

Volymökning med sju procent för Åbro – går mot ny jättevinst

Åbro Bryggeris volymökning är sju procent 2018. Foto: Jakob Karlsson

Volymökning med sju procent för Åbro – går mot ny jättevinst

Anrika Vimmerbybryggeriet Åbro fortsätter att gå bra. Återigen blir vinsten över 100 miljoner kronor och omsättningen för andra gången över en miljard.
– Vi har en volymökning på sju procent på den svenska marknaden, så det har varit ett bra år för oss, säger vd:n Henrik Dunge.

Annons:

Sveriges äldsta familjebryggeri, Åbro, har flera fina år bakom sig. 2018, med en rekordvarm sommar och fotbolls-VM, blev förstås ett kanonår. Volymökningen på den svenska marknaden är hela sju procent.

– Det har varit ett bra år. Det har varit en helt fantastisk sommar vädermässigt, men trots en himla bra sommar kunde det ha varit lite bättre. Grillförbudet dök upp där och köttkonsumtionen har av naturliga skäl gått ned av det. Vi kan se det lite på försäljningen i juli och augusti, men överlag är vi förstås väldigt nöjda, säger vd:n Henrik Dunge.

2017 blev det rekordomsättning för Åbro. Omsättningen klättrade för första gången över en miljard och även i år ser det ut att bli över en miljard i omsättning. Vinsten landade på drygt 126 miljoner kronor förra året och ser ut att hamna i närheten även i år.

– Det beror lite på valutakurser i slutet av året, så det kan gå både lite upp och ned. 

Hur går det utomlands?

– Det går bra, det tuffar på i England och Australien. I USA tuffar det på, men inte lika snabbt. Varje delstat är som ett eget land. Brexit är förstås ett orosmoment, vi vet inte vad som sker riktigt, men vi kommer att se till att ha välfyllda lager där vid övergången. Vi ska ha varor i landet för att klara ett vakuum på 14 dagar.

– I Sydafrika tuffar det på också, men det har inte riktigt blivit någon fart i ekonomin där. Det är ungefär samma volymer som året innan, men inte riktigt någon tillväxt. Överlag i Europa har sommaren slagit till väldigt bra, alla länder har haft en bra sommar. För oss gäller det att få England, USA, Kina, Australien och Nya Zeeland att komma igång rejält. Vi ska se till att vara duktiga är.

Lugnare investeringsmässigt

Investeringsmässigt har 2018 varit något lugnare för Åbro.

– Vi har avslutat mängder med investeringar som vi gjort sista tre åren. Vi har kommit på plats med mikrobryggeriet, personalhus och alla övriga investeringar. 

Blir det lugnare för er de kommande åren?

– Nästa år blir det inga jätteinvesteringar, men det blir ändå 40 miljoner kronor i reinvesteringar i olika saker. 

Vid slutet av förra året hade Åbro Bryggeri en personalstyrka på 200. Nu är det cirka 20 fler.

– Vi har ökat med ett antal personer. 

Vad tror ni om nästa år?

– Det är svårt att sia om, mycket beror förstås på hur sommaren går. Det går inte att säga i dagsläget.

"Inte så konjunkturkänsliga"

Många experter spår att en lågkonjunktur är nära, men Henrik Dunge tror inte att det skulle påverka allt för mycket.

– Alla pratar om en lågkonjunktur, men det finns inga regler för hur kort eller lång en högkonjunktur är. Samtidigt är det så att folk dricker öl vid bra tider och vid dåliga tider dricker folk öl. Det behövs ingen investeringskalkyl för att köpa en öl, så vi är inte så konjunkturkänsliga, säger han och fortsätter:

– Börjar folk hålla sig i hemma i Sverige får vi kanske större del av den konsumtionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt