Annons:

Oron inför nyår: ”En smäll kan förstöra hela livet för hunden”

Foto: Pixabay

Oron inför nyår: ”En smäll kan förstöra hela livet för hunden”

Det finns regler för när och hur man får skjuta upp smällare i landets kommuner. Vid nyår är det timmarna innan tolvslaget och någon timme efter. Men det efterlevs väldigt dåligt. För många hundar kan smällare på en annan tid än vad som hundägare är förberedda på, vara förödande.
– En smäll kan förstöra hela livet för hunden, säger Birgitta Christelius.

Annons:

Alla människor vet om att det är förbjudet att skjuta upp raketer på andra tider än de föreskrifter som finns. Alla vet också om att det finns hundar och andra djur som mår väldigt dåligt när det smäller.

– Jag förstår egentligen inte att det är tillåtet, säger hundägare Birgitta Christelius, från Västervik.

Hon har tidigare haft en hund som är väldigt rädd för smällare och raketer. Nu har hon flyttat ut från centralorten och bor på landet.

– Här finns inte någon som skjuter upp raketer så nu är vår hund trygg.

Värst innan nyår

Camilla Stenberg är ordförande för Västerviks Brukshundsklubb. Hon märker av problemet med hundar och andra djur som blir rädda för raketer som smäller högt.

– Problemet är störst när man inte är beredd på att det ska smälla. När några skjuter raketer flera dagar innan nyår när det är förbjudet.

Hon menar att det är just överraskningsmomentet som kan vara förödande för både hunden och hundföraren.

– Under nyårsnatten vet man om att det kommer att smälla. Då kan man göra det så tryggt det bara går för hunden, men när man är ute och går med hunden flera dagar innan och det smäller bakom hunden kan det göra hunden väldigt rädd.

Rädslan sitter i och hundar har ett bra minne.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt