Annons:

Enorma brister i djurhållningen – djuren svälter

De många korna på mjölkgården lider, enligt Länsstyrelsen. Foto: Pixabay

Enorma brister i djurhållningen – djuren svälter

En lantbrukare i Hultsfreds kommun krävs på hela 15 åtgärder av Länsstyrelsen. Bland annat får inte kossorna tillräckligt med mat.

Annons:

Gården ligger i Hultsfreds kommun. Kontrollen gjordes den 29 november och syftet var att kontrollera att tidigare kritik mot gården hade åtgärdats. Det hade den inte – i stället hade tillståndet för djuren blivit mycket värre.

Länsstyrelsen kräver nu åtgärder på hela 15 punkter. Det handlar i många fall om samma kritik som tidigare riktats mot djurhållaren: bland annat brister i personalstyrkan, otillräcklig tillsyn, djuren får för lite mat, djuren är magra och smutsiga, ljusinsläppet är för litet.  

Skärper tonen rejält

Nu menar Länsstyrelsen att tillsynen av djuren är bristfällig och att bristerna är ”av allvarlig karaktär”. Såhär skriver Länsstyrelsen:

”Länsstyrelsen ser allvarligt på att djur i din besättning inte ges den tillsyn och vård som de behöver. Det är också allvarligt att djurutrymmenas skötsel är eftersatt. Med tillräcklig tillsyn menas inte bara att man ska se djuren varje dag, man måste också vidta åtgärder utifrån det som man ser. Du har uppgett att du har varit medveten om i princip samtliga brister som Länsstyrelsen påtalade vid kontrollen. Trots detta har du inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att avhjälpa dem.”

Fått kritik under lång tid

Gården, som fått kritik vid flera tidigare inspektioner, är en stor mjölkgård och redan 2016 menade Länsstyrelsen att det inte är rimligt att hela gården kan skötas av en enda person. ”Det är mycket allvarligt att situationen är likadan två år senare, trots att du minskat antalet mjölkande kor”, skriver Länsstyrelsen som nu upprättat ett föreläggande mot ägaren.

De 15 kraven handlar bland annat om att ge djuren tillräckligt med foder, att ha tillräcklig tillsyn och vidta åtgärder, att utreda djur som visar tecken på sjukdom/ohälsa, djurutrymmen ska ha tillräckligt dagsljusinsläpp och kalvarna ska sluta att hållas på betonggolv.

Flera av kraven gäller omedelbart. Om lantbrukaren inte lyckas åtgärda bristerna kan Länsstyrelsen fatta beslut om tvångsomhändertagande och/eller djurförbud.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt