Annons:

Annorlunda utbildning fick Timar att flytta långt hemifrån: ”Är supernöjd”

Timar Mathiasson flyttade 30 mil, till Forshaga i Värmland, för att studera sportfiske och vattenvård. Foto: Privat

Annorlunda utbildning fick Timar att flytta långt hemifrån: ”Är supernöjd”

När det var dags att börja gymnasiet var det aldrig aktuellt att göra det på hemmaplan för Timar Mathiasson. Istället gick flyttlasset till Forshaga i Värmland.
– Jag trivs väldigt bra och är supernöjd med mitt val, säger Timar Mathiasson.

Annons:

Timar Mathiasson är uppvuxen i Flaka ett par mil norr om Vimmerby. Fisket och naturen har alltid legat honom varmt om hjärtat och när det var dags att välja gymnasielinje var valet självklart. Att studera på gymnasiet i Vimmerby var inte aktuellt. Istället flyttade Timar Mathiasson, som fyller 17 år i januari, till Forshaga i Värmland, drygt 30 mil hemifrån.

– Jag trivs väldigt bra än så länge och har kommit in bra i det, säger han.

Men det är långt hemifrån?

– Ja, jag har längtat hem en del. Men jag har också lärt mig att ta mer ansvar. Så här långt har jag i alla fall aldrig känt att jag vill flytta hem för att jag inte klarar av det.

Enbart specialinriktningar

Timar studerar på ForshagaAkademin, där inriktningarna sportfiske, viltvård, hundsport och äventyrsturism finns att välja på.

– Det är bara specialinriktningar. Man trivs väldigt bra med alla eftersom man i princip har något gemensamt med alla som går där.

Timar Mathiasson är en duktig fiskare och går inriktningen sportfiske. Fokus i den utbildningen ligger på just sportfiske och vattenvård.

– Det är huvuddelen och man får lära sig allt om vatten, sjöns zoner och så vidare. Det är mycket biologi i utbildningen. Utöver det så ingår en hel del skogsvård också.

”Fått upp ögonen för det”

För Timar Mathiasson var det som sagt inget särskilt svårt val att ta sitt pick och pack och flytta i väg 30 mil.

– Jag har alltid varit inne på att gå någon typ av naturlinje och så har jag alltid haft fisket som mitt största intresse. Jag kollade runt och hittade ForshagaAkademin och hade bestämt mig redan i åttan. Jag var rätt klar över mitt beslut redan då, säger Timar Mathiasson.

Det var själva fisket som drog dig dit?

– Från början var det framförallt fisket. Nu har jag blivit mer för delen med vattenvård också. Jag har fått upp ögonen för det och ser verkligen vad som behöver göras.

Ska fortsätta tävla

Nu återstår ytterligare två och ett halvt års studier innan Timar Mathiasson tar studenten och kan vara redo att ge sig ut i arbetslivet eller plugga vidare.

– Jag vill få en så bred utbildning som möjligt så att jag har flera vägar att gå. Som det ser ut i Sverige och övriga världen är det här med vattenvård väldigt viktigt. Jag känner att jag är öppen för de flesta arbeten som finns inom sportfiske och vattenvård.

När det gäller själva tävlandet har han tävlat i gäddfiske de två senaste åren och lagt rätt mycket tid på det.

– Vi får se hur det blir framöver. Tankarna går lite fram och tillbaka. Självklart kommer jag att fortsätta tävla, men hur mycket det blir vet jag inte, säger Timar Mathiasson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt