Annons:

Bilisterna i Vimmerby och Hultsfred dåliga på att minska sin klimatpåverkan

Bilisterna i Vimmerby och Hultsfred är dåliga på att minska sin klimatpåverkan. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Bilisterna i Vimmerby och Hultsfred dåliga på att minska sin klimatpåverkan

Både Vimmerby kommun och Hultsfreds kommun är usla på att minska sin klimatpåverkan, enligt Circle K:s ranking Årets Billän. Däremot är Högsby kommun bäst i hela Sverige, visar rankingen.

Annons:

Kalmar län hamnar på nionde plats i länsrankingen. Rankingen baseras på bilisternas klimatpåverkan utifrån andel miljöbilar, bilarnas förbrukning av bensin och diesel, samt hur långt de körs.

Det är sjunde året i följd som Cirkle K utser och rankar Årets Billän i Sverige. Stockholms län är bäst och Blekinge samt Jämtland är tvåa respektive trea. 

För landet som helhet är årets resultat positivt inom samtliga tre av rankingens parametrar. Totalt minskade svenskarna sin genomsnittliga körsträcka med 14 mil under 2018 och drivmedelsförbrukningen minskade med 35 liter per bil. Svenskarna köpte även över 4 000 fler miljöbilar i år jämfört med året innan. Det totala antalet bilar ute på vägarna fortsätter dock att öka under 2018.

– Även om antalet bilar på de svenska vägarna blir fler, så ökar andelen miljöbilar. I årets undersökning var 18 procent av alla nyregistrerade bilar miljöbilar, vilket är en ökning med en procentenhet från föregående år. Svenskarna har även totalt sett minskat både sina körsträckor och den genomsnittliga drivmedelsförbrukningen under året. Sammantaget är det helt klart en positiv utveckling utifrån ett klimatperspektiv, säger Johan Söderberg, Senior Director Fuel på Circle K, i ett pressmeddelande.

Sticker ut

I Kalmar län sticker Högsby kommun verkligen ut i positiv bemärkelse. Högsby rankas som nummer ett i hela Sverige när det gäller körbeteende och hade också störst andel miljöbilar bland de nyregistrerade bilarna. Under 2017 var andelen miljöbilar 29 procent. 

Hultsfred och Vimmerby däremot sticker ut i negativ bemärkelse. Hultsfreds kommun rankas på plats 288 av Sveriges 290 kommuner. Den årliga bränsleförbrukningen minskade med i snitt åtta liter per bil, men körsträckan ökade med 46 mil per bil och år. Den genomsnittliga körsträckan var 1 198 mil per bil. Bara åtta procent av de nyregistrerade bilarna var miljöbilar.

Vimmerby kommun placeras på plats 280 och bränsleförbrukningen minskade med i snitt 21 liter per bil. Körsträckan ökade med tre mil per bil och år. Den genomsnittliga körsträckan var 1 258 mil per bil. Tio procent av de nyregistrerade bilarna var miljöbilar.

Västerviks kommun rankas som kommun nummer 80. Bränsleförbrukningen minskade med i snitt 34 liter per bil. Körsträckan minskade med i snitt elva mil per bil och år. Elva procent av de nyregistrerade bilarna var miljöbilar.

I Kalmar län fanns 155 080 bilar registrerade, vilket motsvarar 0,64 bilar per invånare. I hela Sverige fanns totalt 0,55 bilar per invånare. I hela länet var andelen miljöbilar av alla nyregistrerade bilar 16 procent. För landet som helhet var motsvarande siffra 18 procent.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt