Annons:

Intensivvården i Oskarshamn läggs ned – stor omorganisation att vänta

All intensivvård läggs ned i Oskarshamn vilket innebär större tryck på intensivvården på Västerviks sjukhus. Foto: Jakob Karlsson

Intensivvården i Oskarshamn läggs ned – stor omorganisation att vänta

Intensivvården vid Oskarshamns sjukhus läggs ned, meddelar Region Kalmar län i ett pressmeddelande. Därmed blir sjukhusen i Kalmar och Västervik ensamma om att ha intensivvård.

Annons:

Beläggningen på intensivvårdsavdelningen i Oskarshamn har minskat under en följd av år. Mellan 2018 och 2018 var den 33 procent. Det innebär att bara 1,3 av de fyra vårdplatserna i genomsnitt var belagda. Under hela 246 dagar under perioden fanns det över huvud taget inga patienter på avdelningen.

Bara under 24 av de 1 065 dagar som beläggningsstatistiken omfattar var samtliga fyra platser belagda. I många fall har inte heller de patienter som legat på IVA egentligen varit i behov av intensivvård.

Dessutom finns ingen ortopedisk eller kirurgisk intensivvård. Sjukhuset har också haft problem att få tag i specialistutbildade sjuksköterskor och har ofta fått lösa bemanningen med inhyrd personal. För 2018 var kostnaden 6,3 miljoner för hyrpersonal och för 2019 beräknas den bli hela tio miljoner, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Extrainsatt möte

Av den anledningen föreslås det nu att intensivvården på Oskarshamns sjukhus ska läggas ned. Förslaget ska komma på initiativ från sjukhuset, står det i pressmeddelandet.

Förändringen innebär att all intensivvård i länet i fortsättningen hamnar på Länssjukhuset i Kalmar och på Västerviks sjukhus.

"För att trygga vården för medicinska patienter i Oskarshamn med behov av övervakning eller stabilisering inför vidare transport skapas en ny övervakningsenhet – intermediär enhet – ­med två vårdplatser. Förändringen ligger i linje med den medicinska utvecklingen i landet de senaste decennierna", står det i pressmeddelandet.

Skadade i samband med trafikolyckor, arbetsplatsolyckor eller bränder kommer föras med ambulans till antingen Kalmar eller Västervik.

Regionstyrelsen kommer att samlas till ett extra sammanträde den 30 januari för att ta ställning till utredningens förening. Regionfullmäktige tar det definitiva beslutet den 31 januari.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt