Annons:

Vimmerbyborna betalar mest i kapitalskatt – kraftig ökning i landet

Vimmerbyborna betalar mer i kapitalskatt än grannarna i Hultsfred och Västervik. Foto: Simon Henriksson

Vimmerbyborna betalar mest i kapitalskatt – kraftig ökning i landet

År 2018 blev ett rekordår för inkomstskatt på kapital. 98 miljarder kronor betalade svenskarna i kapitalinkomstskatt. Mest skatt per invånare betalades i Danderyd med 86 960 kronor. Det är långt ifrån vad man betalar per invånare i de tre kommunerna i norra länet.

Annons:

Det är siffror som kommer från Statistiska Centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren tagit del av, som visar hur mycket kapitalinkomstskatt vi svenskar betalar. Rikssnittet för hur mycket kapitalinkomstskatt man betalar är 9 700 kronor.

– Det är en ökning med 6,5 procent jämfört med 2017, säger Johan Åhman, statistiker vid SCB.

Kapitalinkomst kan till exempel vara uthyrning av privata tillgångar, utdelning på aktier, vinst vid försäljning av tillgångar och även ränteutgifter. Överskott av kapital beskattas med statlig skatt på 30 procent och vid underskott medges skattereduktion, enligt Skatteverket.

Norra länet betalar lite

Ingen av de tre kommunerna i norra länet kommer upp i riksgenomsnittet per person, vad det gäller skatt på kapitalinkomster.

Mest per peson betala Vimmerbyborna, 5 831 kronor.

Västerviksborna betalar 5 150 kronor per person.

Hultsfredsborna betalar 4 499 kronor per person.

Ska man hitta den kommuninvånare i Kalmar län som betalar mest i kapitalinkomstskatt får man söka sig söder ut i länet till Torsås, där de betalar 14 775 kronor per invånare. Lägst kapitalinkomstskatt betalas i Emmaboda med 4 262 kronor.

Tittar man över vilka kommuner som betalar mest i kapitalinkomstskatt, hittas de i Stockholmsregionen med Danderyd och Lidingö i topp följt av en del kommuner i Skåne. Lägst kapitalinkomstskatt betalas i Västerbotten.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt