Annons:

  • TV-profilen: ”Vi har Europas sämsta lagstiftning”

    TV-profilen Jonas Karlsson föreläste i Vimmerby och Västervik förra veckan. Foto: Jakob Karlsson

  • TV-profilen: ”Vi har Europas sämsta lagstiftning”

    Här med Usain Bolt. Var Bolt dopad eller inte?

TV-profilen: ”Vi har Europas sämsta lagstiftning”

Förra veckan föreläste TV-profilen Jonas Karlsson för hundratals ungdomar och vuxna i Vimmerby och Västervik. Under rubriken ”Är du säker på att du inte är dopad?” talade Karlsson om allt från stora sportstjärnor, utseendehets, kosttillskott – och den oroande ökningen av anabola steroider.
– Vi fuskar för att vi vet att det fungerar, säger han.

Annons:

Jonas Karlsson har en lång erfarenhet som sportjournalist och är främst känd som reporter i friidrott och skidåkning ­– två idrotter som haft enorma problem med doping.

– Det händer då och då att jag inte tror på det jag ser, som med Mühlegg i OS 2002. Där satt vi och var säkra på att Mühlegg var dopad, men vi kunde ju inte säga det inför tre miljoner tv-tittare. Den vanligaste frågan jag får är om jag tror att Bolt var dopad. Det finns saker i båda vågskålarna. Dels har sju-åtta av de tio snabbaste på 100 meter åkt dit någon gång och Jamaica hade en total bedrövlig antidopingverksamhet. Å andra sidan var han mer överlägsen när han var 15-16 än som vuxen och han hade en helt annan fysik än de som tidigare varit snabbast på 100 meter. Han är 1,96, men kom ändå upp i samma frekvens.  Han drog en vinstlott i den genetiska tombolan som har ritat om kartan fullständigt.

"Finns mycket att tjäna"

Karlssons föreläsning handlar om fusk i allmänhet och doping i synnerhet.

– Vi fuskar för att vi vet att det funkar. I idrotten finns det mycket att tjäna på det och risken att åka dit är liten. Jag är säker på att vi människor har en fuskgen – varför inte ta den enkla vägen om den finns? Det är självklart, säger Karlsson och fortsätter:

– Epo funkar på 100 procent av mänskligheten. Anabola steroider ger effekt, man bygger muskler snabbare. Doping är en genväg till framgång och rikedom, och för många en väg ut ur fattigdom. Flera idrotter, som cyklingen, har haft en dopingstruktur. Man är inte välkommen om man inte är med på noterna.

 "Vanligt bland tungt kriminella"

Minst 40 000 personer i Sverige väntas använda anabola steroider, men bedömare tror att den verkliga siffran kan vara 100 000.

– Norges mest kända dopingfall är Anders Behring Breivik. Han tog anabola steroider för att det minskar den empatiska förmågan. Anabola är vanligt bland tungt belastade kriminella, det är vanligt i MC-världen och bland bankrånare. Jag intervjuade en bankrånare för några år sedan och han berättade hur vanligt det är med anabola och att det gör att man kan kliva in på en bank med ett avsågat hagelgevär utan att känna något. 

– Men de är inte de typiska anabolaanvändarna, utan det är vem som helst som vill bygga en snygg kropp. Vi har ett ideal med snygga kroppar och 75 procent vill vara mer muskulösa, för att de ska bli mer attraktiva. Anabola erbjuder en genväg för att nå målet om superkroppen som pressen skriver om. Tio procent av unga män som tränar ofta har tagit anabola och beslagen hos tullen har ökat kraftigt. I dag är anabola en faktor när det handlar om brott, både vad gäller organiserad kriminalitet och brott i nära relationer. 

"Bieffekterna kommer"

Riskerna med anabola är många. Förutom försämrad empatisk förmåga kan det bland annat leda till problem med hjärtat, levern och fertiliteten.

– Bieffekterna kommer förr eller senare. Som med andra missbruk får man en belöning i början och kroppens serotoninnivåer skjuter i höjden, men det finns få lyckliga knarkare efter två-tre år. Det är samma sak med anabola. När man tillför mycket testosteron utifrån slutar kroppen att producera eget till slut. Många som söker hjälp för anabola får psykiska besvär och blir deprimerade.

Karlsson är kritisk till lagstiftningen när det gäller kosttillskott.

– Det har aldrig funnits så mycket kroppsförändrande preparat i omlopp. Det finns en aggressiv marknadsföring och vi har Europas sämsta lagstiftning. Det finns ingen myndighet som förhandsgranskar kosttillskott, utan det är upp till varje kommun och många kommuner har inte tid med det. När jag var i Uddevalla sa kommunen att de lägger två timmar på det om året och då kollar man bara på vad som står på etiketten och aldrig på innehållet. Tar Vimmerby kommun bort en produkt här kan kunde åka till Västervik och löpa den. Så funkar lagstiftningen i Sverige, den är bedrövlig.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt