Annons:

Borgemo om jättevarslet:

Lars Borgemo tillsammans med kommunalrådet Lars Rosander (C) under invigningen av Arbetsförmedlingens nya lokaler i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Borgemo om jättevarslet: "Tagit det mänskligt, men professionellt"

Arbetsförmedlingen varslar 4 500 – var tredje anställd – om uppsägning. Många i Kalmar län kan komma att beröras.
– Jag tror på den här förnyelseresan, säger Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län.

Annons:

Den nya budgeten innebär en kraftig minskning av anslaget till myndigheten Arbetsförmedlingen. På onsdagsmorgonen kom effekten av det. Myndigheten varslar 4 500 anställda om uppsägning. Det är var tredje anställd.

Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen i Kalmar län, säger att personalen tog emot beskedet på onsdagsmorgonen.

– Det har pratats om det och varit signaler hit och dit, så jag kan inte säga att det kom som en överraskning, säger han.

Hur är stämningen bland personalen?

– Det är balanserad stämning måste jag säga. Jag tycker att de har tagit emot det på ett mänskligt, men professionellt sätt. Det kommer vara så att människor kommer fundera och tänka och titta på olika delar i det här. Det kommer bli olika reaktioner, men vi kommer ta upp allt på kontoren och i storgrupperna. Där kommer vi reda ut det.

"För tidigt"

De fackliga förhandlingarna inleds omgående, men vilka kontor och vilken personal som får gå är än så länge oklart.

– Vi har ingen uppfattning än, det är för tidigt i den här processen. Det vi vet om är att det är 4 500 personer på Sverige-nivå i och med den nya budgeten. 

I dagsläget arbetar 110 personer på Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län, där Mönsterås, Högsby, Oskarshamn, Västervik, Hultsfred och Vimmerby ingår. Sedan några år tillbaka finns inget kontor i Vimmerby. 

Lars Borgemo vill inte säga att han oroar sig för kontoret i Hultsfreds överlevnad.

– Det är alldeles för tidigt för att uttala sig om något sådant.

Blev du överraskad över antalet varslade?

– Jag kan inte säga att jag är överraskad. Det finns många delar i det här, jag tror på den nya förnyelseresan och är jättenöjd med det arbete vi har gjort med kommunerna. I all jämförelse och statistik, så ligger Sverige i framkant. Det är bara att titta på OECD:s senaste rapport. Jag är stolt över det arbete vi har gjort, men jag tror också på förnyelseresan. Det ska bli lättare åtkomst för alla kunder via det digitala nätverket och den lättillgängligheten är ett bra sätt att möta framtidens utmaningar på. Vi kommer finnas kvar och jobba för det här, men i vilken form vet jag inte. Men jag känner mig lugn i att arbetet kommer fortsätta.

Är du orolig för ditt eget jobb?

– Nej, det är jag inte. Jag ser det inte på det sättet. Jag är en person som är trogen uppdraget. Klart att det finns sådana tankar, säger man något annat ljuger man. Men jag ser till mitt uppdrag och tror på förnyelseresan. Vi har gjort mycket bra saker och jag tycker också att vi har fått cred för det. 

"Ska jobba med transparens"

Samtidigt säger Lars Borgemo att det finns olika känslor i det här.

– Det ena är att man känner med personalen och den oro som finns. Sådana här processer är alltid tunga, och skapar oro och ångest bland personalen. Det handlar om att hantera och stötta dem på bästa sätt.

Är du rädd att flera kontor i länet kan läggas ned?

– Jag har inga sådana tankar. Men på den här nivån av varsel får man räkna med att kontorsnätet måste anpassas efter det. Hur det blir vet vi inte i dagsläget. Det kan också ske förändringar innan vi kommer dit. 

Han säger att man nu kommer jobba med transparens i hög grad.

– Vi ska jobba upp en tydlig kommunikationsplan i norra länet och hålla en löpande dialog. Vi kommer vara noggranna med vad som är fakta och vad som är spekulationer. Vi ska vara transparenta och det ska inte finnas någon hemlig information. Transpares och kommunikation ska genomsyra alla kontor.

"Vet ingenting än"

Maria Karlsson, sektionschef i Vimmerby-Hultsfred, säger att hon inte kan ge några svar.

– Jag kan inte säga något, det är fortfarande så rörigt. Jag har inte samlat mig än.

Hur har stämningen varit?

– Jag kan inte säga något om det, vi har precis släppt ut folk från stormötet. Jag kan inte gå in på det, säger hon.

Är du orolig för jobben här?

– Vi vet ingenting än, så jag kan inte säga något om det.

Vi har också sökt marknadsområdeschefen Peter Andersson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt