Annons:

  • JUST NU: JÄTTEVARSEL FRÅN LOKALT FÖRETAG

    Hjältevadshus varslar 100 anställda om uppsägning. Foton: Pressbild/Simon Henriksson

  • JUST NU: JÄTTEVARSEL FRÅN LOKALT FÖRETAG

    Pontus Eklind är vd på Hjältevadshus.

JUST NU: JÄTTEVARSEL FRÅN LOKALT FÖRETAG

Hjätelvadshus lägger ett storvarsel. Hela 100 anställda varslas om uppsägning. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.
"Vi har växt kraftigt, men tyvärr är vår produktionskapacitet högre än efterfrågan", säger vd:n Pontus Eklind.

Annons:

Det anrika småländska husföretaget Hjältevadshus meddelar på onsdagen att man varslar 100 personer på grund av arbetsbrist. 

Varslen läggs från och med 5 februari och träder i kraft den 5 juni i sommar. 

"Hjältevadshus har byggt småländska kvalitetshus i över 70 år. Vi har växt kraftigt men tyvärr är vår produktionskapacitet högre än efterfrågan", berättar vd:n Pontus Eklind i ett pressmeddelande.

Varslet rör både kollektivanställda och tjänstemän. 

"Nästan alla våra kollegor i branschen varslade under 2018. Tack vare vårt ramavtal med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) om bostadshus slapp vi göra det då", skriver Hjältevadshus.

"En mardröm"

Hjältevadshus hade planerat tre större SKL-projekt under 2019, men dessa har förskjutits eller annulerats. Två av dessa har fått överklagan på bygglovet och den tredje kommunen får inte ihop kalkylen på grund av det borttagna investeringsstödet.

"Det är tråkigt att våra anställda drabbas. Här ser man hur allvarligt överklagande kan slå. Vår hårt reglerade bygglovsprocess med olika bedömningar och tolkningar gör det väldigt svårt att planera och rationalisera byggnationen i den takt som vi hoppats och trott. Att vara utan regering har även det drabbat oss, investeringsviljan hos kommunerna har varit låg. Man har velat invänta beslut om bland annat investeringsstöd. Vi hade en mycket bra orderingång fram till sista kvartalet 2018.", säger Pontus Eklind i pressmeddelandet.

Han säger att det är en mardröm att behöva varsla sina medarbetare.

"Det är varje företagsledares mardröm att behöva varsla sina medarbetare, men vi måste trygga företaget på längre sikt. Vår absoluta förhoppning är att vi inte behöver effektivisera varslen alternativt snart kan återanställa. Vi har investerat i fabrik och kontor för att bli mer effektiva. De senaste sex åren har vi fyrdubblat vår volym och antalet anställda".

Informerat berörda

Facket, kommunen och Arbetsförmedlingen har informerats. 

"Vi kommer att ta vårt ansvar och hjälpa våra medarbetare på bästa sätt. Förhandlingar kommer att fortgå med fackliga parter", säger Pontus Eklind.

2012 var Hjältevadshus 60 anställda. 2018 var man närmare 250 anställda.

Vi söker vd:n Pontus Eklind för ytterligare kommentarer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt