Annons:

VIKTIG UPPHANDLING FÖR VIMMERBY TAXI – SKAPAR FLERA NYA JOBB

En ny upphandling skapar flera nya jobb på Vimmerby Taxi. Dessutom öppnar Krister Bergqvist för taxi i Vimmerby igen. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

VIKTIG UPPHANDLING FÖR VIMMERBY TAXI – SKAPAR FLERA NYA JOBB

Vimmerby Taxi får en stor del i den nya trafikupphandlingen. Mellan fem och tio personer behöver anställas – och dessutom kan det bli betydligt större möjligheter för Vimmerbyborna att åka taxi igen.
– Jag kan inte lova något, men det ser väldigt bra ut, säger ordföranden Krister Bergqvist.

Annons:

Sedan flera år tillbaka har möjligheterna att åka taxi i Vimmerby på kvällstid och helger varit i det närmaste obefintliga. Efter att Region Kalmar läns nya trafikupphandling är klar kan det bli skillnad.

Vimmerby Taxi Beställningscentral AB får en betydligt större del i det nya avtalet gällande serviceresor, närtrafik och skolskjuts för perioden 2020 till 2025. Det skapar helt nya möjligheter för dem och påverkar både Vimmerby och Hultsfred. Det berättar ordföranden Krister Bergqvist.

– Den här upphandlingen blev betydligt bättre för oss än den förra. Sammanlagt fick vi 15 fordon och totalt kör vi med sju nu, så det är dubbelt upp. Det är en utökning, så det känns bra, säger Krister Bergqvist.

Behöver anställa

Det nya avtalet innebär att Vimmerby Taxi behöver anställa mellan fem och tio personer.

– Det är mestadels nere i Hultsfred då. Vimmerby Taxi har varit mycket större än vi har varit nu, för sju år sedan hade vi alla skolor i hela Vimmerby kommun, men nu kommer vi tillbaka en hel del. När vi körde alla taxibilar då var det elva, nu kommer vi upp i tolv taxifordon, så där ökar vi igen.

Han vill inte kommentera några summor kring avtalet.

– Det kommer bli bra hoppas jag, men vi vet knappt det själva än. Allt baseras på kilometer, alltså hur mycket vi får köra.

Det kommer dock krävas stora investeringar i och med det nya avtalet, som säger att länets kollektivtrafik ska vara helt fossilfri till 2020. Totalt handlar det om investeringar på drygt åtta miljoner kronor sannolikt.

– Det ska vara biogas från 2020 och det gör att vi måste skaffa andra fordon. Vi påbörjar inget förrän överklagandetiden har gått ut, men sedan ska vi börja titta på det. Vi behöver handla upp nya bilar direkt. 

"Kan inte lova något"

Dock öppnar det här upp för betydligt fler privata taxiresor igen.

– Vi kommer börja titta på det. Vi hoppas få med näringslivet på det här och få stöttning. Vi har inte räknat på det än, vi fick ju beskedet först i går och har inte alls tittat på några summor, men stöttning behöver vi på något sätt. Kommunen är inte intresserad, men vi ska titta runt med de större företagen, hotellen och Astrid Lindgrens Värld. Vi ska ta kontakt med dem och se om det går att hitta på något, om de är intresserade av taxiverksamhet.

Hur mycket det kan bli är för tidigt att säga.

– Dygnet runt går inte, men kanske så länge krogarna har öppet och till 23 på vardagar i alla fall. Nu kör vi bara till 19. 

Krister Bergqvist är noga med att betona att han inte kan lova något i det här skedet.

– Jag lovar ingenting, men vi ska försöka i alla fall. Vi har fått ett sexårigt kontrakt som är jätteviktigt, så vi ska i alla fall försöka att få till något.

När skulle det kunna bli verklighet av det?

– Det är svårt att säga, men förhoppningsvis till sommaren om vi får någon respons. Jag lovar inget dock.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt