Annons:

79 miljoner kronor till länets kulturverksamheter – hit går pengarna

Virserums Konsthall får del av kulturbudgeten för 2019. Foto: Ossian Mathiasson

79 miljoner kronor till länets kulturverksamheter – hit går pengarna

På tisdagen tog Region Kalmar län beslut om hur kulturbudgeten på 79,3 miljoner kronor ska fördelas. 24 olika institutioner eller kulturverksamheter får ta del av pengarna. Det skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.

Annons:

Det är det statliga anslaget på drygt 32 miljoner kronor och det regionala anslaget på 47,2 miljoner kronor som nu går ut till en rad institutioner och andra verksamheter. Tillsammans innebär det en bidragsökning på två procent för 2019.

Högst anslag får Byteatern med 18 miljoner kronor följt av Kalmar läns museum 17,8 miljoner, Kalmar läns musikstiftelse 17,3 miljoner, Kalmar konstmuseum 8,3 miljoner, Virserums konsthall 2,4 miljoner och Filmregion Sydost 2,3 miljoner.

Pengarna fördelades på totalt 24 olika institutioner eller kulturverksamheter. 

Konsthallen i Virserum får pengar

Av det statliga bidraget finns också öronmärkta anslag. 950 000 kronor är en tillfällig förstärkning för att öka utbudet och tillgängligheten för folkbibliotekens verksamhet i hela länet. 150 000 kronor disponeras för dansfrämjande verksamhet inom Byteatern och 350 000 kronor fördelas inom kultursamverkansmodellen till Virserums konsthall. Konsthallen har tidigare fått statligt utställningsbidrag på motsvarande nivå.

Det statliga bidraget till Filmregion sydost räknas upp med 1 procent.

I den regionala utvecklingsnämnden hade Sverigedemokraterna en avvikande åsikt. SD ville minska Byteaterns anslag med två miljoner kronor och föra över det till hembygdsrörelsen i länet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt