Annons:

Vimmerby har länets tredje lägsta arbetslöshet

Arbetslösheten minskar i Vimmerby. Foto: Pressbild

Vimmerby har länets tredje lägsta arbetslöshet

Arbetsmarknaden fortsätter att se ljus ut i Vimmerby. I januari hade Vimmerby en arbetslöshet på 6,8 procent – vilket är den tredje lägsta andelen i länet.

Annons:

Jämfört med januari förra året är det en minskning med 0,3 procentenheter. Snittet i riket är 7,0 procent och i länet 7,6. Klart lägst i länet ligger Mörbylånga med 4,5 procent och överlägset högst ligger Högsby med 13,8. Hultsfred noterar 10,8 och Västervik 8,2.

Ungdomsarbetslösheten har ökat med 0,3 procentenheter och är nu 9,2 procent. Även där är Vimmerby tredje lägst i länet. Rikssnittet hamnar på 8,7 och länssnittet 10,5. Nybro har haft en enorm minskning (-6,3 procentenheter) och har lägst ungdomsarbetslöshet i länet med 8,6. Högsby ligger sämst till med 16,4.

Fler nyanlända får jobb

Arbetslösheten för utrikes födda har minskat rejält. På ett år är det 5,7 procentenheter färre som saknar jobb. Vimmerby hamnar därmed på 31,9, vilket förstås är en mycket hög siffra. Snittet i riket är 19,0 och i länet 28,1.

I riket har arbetslösheten bland inrikes födda gått ner från 4,1 till 3,8 procent. Den stora förändringen syns i arbetslösheten för utrikes födda, som har minskat från 21.0 till 19,0 procent på ett år.

– Fler nyanlända kommer ut på arbetsmarknaden, ofta till arbeten med stöd, men även till osubventionerade jobb. Samtidigt är det färre nya som skriver in sig i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag för nyanlända, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

4 av 10 har subventionerad anställning

Cirka 60 procent av de utrikes födda som fått jobb senaste året har en osubventionerad anställning. Resten har fått en anställning med stöd, som extratjänster, introduktionsjobb eller ett nystartsjobb.

– Det är glädjande att en så stor andel av de utrikesfödda arbetslösa får osubventionerade anställningar. Subventionerade anställningar spelar dock en fortsatt viktig roll som dörröppnare till arbetsmarknaden, säger Annika Sundén.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt