Annons:

Krisplan för att möta hoten:

Nu finns en krisplan för att möta hoten mot den småländska skogen. Foto: Pixabay

Krisplan för att möta hoten: "Viktigt att hjälpas åt oavsett text på kepsen"

En krisplan för att möta hoten mot skogen presenterades nyligen på ett krismöte i Oskarshamn. Frödinge Skogs vd Joakim Rosén var en av deltagarna.
– Det är oerhört viktigt att vi hjälps åt oavsett vad som står på kepsen, säger han.

Annons:

Det är tuffa tider för den småländska skogen. Under sommarens extremvärme var det mängder med skogsbränder och rekordstora angrepp på skogen av granbarkborren. 

Enligt Skogsstyrelsens prognos väntas angreppen bli minst lika stora under 2019. Under fjolåret orsakade angreppen från granbarkborren skador för en kvarts miljard kronor på skog i Kalmar län.

– Det är är nästan dubbelt så mycket som mättes upp efter stormen Gudrun under 2005, det motsvarar ungefär en femtedel av en normal årsavverkning i Kalmar län, säger Ove Arnesson som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen, till SVT Nyheter Småland.

Nu ser man en risk att granbarkborren kan slå till ännu hårdare i år. Blir våren och sommaren lika torr som i somras väntar en mardröm länets skogsägare.

– Om det blir en lika torr, varm vår och sommar så väntas granbarkborren skada omkring 3 miljoner kubikmeter barrskog i Kalmar län. När det gäller Götaland så beräknas 12,5 miljoner kubikmeter skog att skadas. Det är så klart oroväckande siffror, säger Ove Arnesson.

"Väldigt bra initiativ"

Nyligen hölls ett krismöte i Oskarshamn där bland annat representanter från Länsstyrelsen, LRF, Skogsstyrelsen och räddningstjänsten deltog. I mars väntas Skogsstyrelsen hålla ett informationsmöte med skogsägarna, men redan nu finns en krisplan för att möta hoten.

En av deltagarna var Frödinge Skogs vd Joakim Rosén.

– Jag tycker att det är ett väldigt bra och viktigt initiativ med tanke på den problematik som vi står inför. Prognoserna som är gjorda visar att vi i bästa fall får angrepp som motsvarar en femtedel av en årsavverkning i Kalmar län. I värsta fall, i kombination med en varm sommar, får vi angrepp som motsvarar en årsavverkning i länet. Det förstår alla hur allvarligt det är, säger Joakim Rosén till Dagens Vimmerby.

Han tycker att det är viktigt att alla inom skogsnäringen hjälps åt.

– Det är oerhört viktigt att vi gör det här tillsammans för att rädda så stora virkesvärden som möjligt och förhindra det här oavsett vad det står på kepsen. Det är ett gemensamt problem för oss alla och den enskilde skogsägaren kan bli oerhört drabbad.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt