Annons:

Varnar för oseriöst sotningsföretag

Just nu ringer ett sotningsföretag runt till privatpersoner och erbjuder sotning av fastighetens imkanaler. Priset de erbjuder är 1 295 kronor vilket är väldigt dyrt. Företaget säger också att det är i just de kanalerna som de flesta bränder startar i ett hus.
- Det är helt felaktiga uppgifter, säger Roger Landelius, vid räddningstjänsten i Västervik.

Annons:

Två personer har hört av sig till DVV och berättat att de blivit kontaktade av ett företag som säger sig rengöra imkanaler för endast 1 295 kronor. I båda fallen är det en person med utländskbrytning som ringer upp.

- Jag blev väldigt tveksam när de kontaktade mig. Jag bad att de skulle skicka information till mig innan jag nappade på deras erbjudande. Någon sådan information har jag inte fått på mailen än, säger en av de två personerna som kontaktat DVV.

När DVV googlar om företag som erbjuder att sota imkanaler genom att ringa samma dag som arbetet utförs hittar vi att de varit i flera kommuner den senaste tiden. Både i Norrköping och Hässleholm har kommunerna gått ut med att det rör sig om ett oseriöst företag.

Går att rengöra själv

Räddningstjänsten i Västervik har också blivit kontaktade av en person som misstänkt att det är ett oseriöst företag som har ringt och erbjudit sina tjänster.

- Imkanaler bestämmer man själv när man ska rengöra. Det kan man göra själv. Det företag som ringer vill ha 1 295 kronor för det jobbet. Vill man inte rengöra imkanalerna själv finns det lokala sotningsföretag som kan göra jobbet mycket billigare, säger Roger Landelius.

Han har också tittat på företagets hemsida och även där hittat felaktigheter i den information som de lagt ut.

- Där står det att sedan 2004 har staten tagit bort kravet att sota imkanalerna, trots att det är där den största brandrisken finns. Det stämmer inte alls. Anledningen att det togs bort är att det är få bränder som startar där.

Imkanaler ska ändå sotas med jämna mellanrum. Men det kan man göra själv eller få en lokal yrkesman att göra mycket billigare.

- Man ska inte anlita ett företag som ringer om att de kan utföra det jobbet, säger Roger Landelius.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt