Annons:

Kommunal försökte varna Arbetsförmedlingen

Fackförbundet Kommunal försökte varna Arbetsförmedlingen för att placera arbetstagare på Henrik Samuelssons asylboende. – Vi stod inte bakom placeringarna, säger sektionsordförande Lena Kidsten.

Annons:

Gina Hill är medlem i Kommunal och en av närmare tio personer som inte fått ut korrekt lön från Henrik Samuelssons asylboende Svenskt Asylboende (Vimmerby Bed & Breakfast). 

Hennes anställning kom till via Arbetsförmedlingen, som betalade anställningsstöd till Samuelsson för att hon skulle få jobba där. Men hon fick inte ut en krona i lön för sina två veckor. Nu kan vi berätta att fackförbundet Kommunal försökte att varna Arbetsförmedlingen för att samarbeta med Henrik Samuelsson och dennes asylboende. 

– Som fackförbund har vi samråd med Arbetsförmedlingen vad det är för anställning. Vi sade att vi inte stod bakom den här placeringen på asylboendet. Vi hade fått indikationer redan från när det var vandrarhem om arbetsförhållande och arbetsmiljön, säger Lena Kidsten, ordförande för Kommunals sektion i Vimmerby.

Ni varnade dem?

– Ja, vi skrev att Kommunal inte står bakom placeringen. Vi var tydliga med anställningsförhållanden och arbetsmiljön på stället. 

"Jag är glad"

Redan i somras, när Vimmerby Bed & Breakfast var vandrarhem, fick Kommunal kännedom om förhållandena på arbetsplatsen. 

– Därför är jag inte förvånad, men jag är glad att det kommit fram. Det är bra att det blir känt hur illa det här har skötts. 

Ett par av dem som arbetade på Svenskt Asylboende var medlemmar i Kommunal. 

– Våra medlemmar har blivit uppsagda via sms och via sms till kompisen. Jag har varit i kontakt med honom (Henrik), men han svarar att det bara var provanställningar. Jag mejlade tillbaka och det här faller under LAS (Lagen om anställningsskydd) och då ska det vara skriftliga uppsägningar. Men han har inte svarat i telefon sedan dess. 

Viktigast: ett anställningsbevis

Gina Hill har vänt sig till Kommunal för att få hjälp att få ut sin lön, men det finns inte mycket som de kan göra, säger Lena Kidsten. 

– Det enda vi kan göra är att driva på, men jag ska kontakta mina ombudsmän och se om vi kan lösa det. Frågan är hur vi kan hjälpa dem när vi inte kan få kontakt med herr Samuelsson. Förhoppningen är att det ska hända saker om han får näringsförbud och det förmodar jag att man tittar på nu. Det spelar ingen roll hur länge man jobbat, om det är en dag eller två månader. Man ska ha sin lön oavsett. Jobbar man ska man ha lön för det. Jag kan inte lova att vi lyckas, men vi ska göra vad vi kan. 

Lena Kidsten varnar människor för att ta jobb där arbetsgivaren krånglar med ett anställningsbevis. 

– Hamnar man i det här läget är det bra att vara med i en fackförening, där det finns någon som i alla fall försöker att hjälpa en. Det allra viktigaste är att man har ett anställningsbevis. Har man inte det kan det som i det här fallet drabba hårt. 

Är arbetstagare i regel för godtrogna?

– Lite så är det. I en mindre stad som Vimmerby är det också så att man litar på den som säger att man ska få jobb och lön. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt