Annons:

Vimmerby bygger – därför blev det som det blev:

Anders Helgée förklarade varför allt överskott hamnade i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby bygger – därför blev det som det blev: "Inte lätt"

Den gemensamma miljö- och byggnadsnämnden gjorde ett överskott på knappt 1,4 miljoner kronor under 2018. Allt överskott hamnade i Hultsfreds kommun.
Anledningen är att Vimmerby kommun har fler invånare och för att man nyttjat tre fjärdedelar av förvaltningens resurser.

Annons:

Det berättade miljö- och byggnadsnämndens ordförande Niklas Gustafsson (M) och förvaltningschefen Anders Helgée på kommunfullmäktige. 

Att förvaltningen gjorde överskott berodde främst på höga intäktsnivåer inom bygglovshanteringen. När ekonomin rensats från de olika politikerarvodena blev överskottet för grannkommunen 1,27 miljoner kronor. För Vimmerby blev det ett underskott. 

– Det beror på att Vimmerby över 70 procent av förvaltningens resurser nyttjades av Vimmerby. Dessutom skiljer det fyra procent i befolkning och det gör 400 000 kronor på den totala budgeten, berättar Anders Helgée.

Under det gångna året blev det allt mer e-tjänster. Dessutom har det blivit fler anställda. Bygglovstiderna har blivit klart bättre. 

Fler är nöjda

Det syns även på nöjdheten bland kommuninvånarna. Färska siffror visar att den gemensamma miljö- och byggnadsnämnden samt förvaltningen ligger på 71 procent. Snittet i riket är 63.

– Vi har lyckats vända det här och det är jätteroligt att kunna visa de här siffrorna. Det är verkligen inte lätt.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) var glad och berömde miljö- och bygg. 

– Det här är bra för utvecklingen i Vimmerby kommun. Miljö- och bygg har arbetat stenhårt under vår mandatperiod och de har gjort ett jättearbete. Både ni och vi har varit utsatta för hård kritik, men jag vill rikta ett stort tack för ert arbete, sa hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt