Annons:

Bättre överskott än väntat men framtiden ser tuff ut:

Mattias Karlsson säger att det finns utmaningar i den kommande budgetprocessen. Foto: Simon Henriksson

Bättre överskott än väntat men framtiden ser tuff ut: "Kommer handla om prioriteringar"

Prognosen i november pekade mot drygt 20 miljoner kronor i överskott. Redan nu kan vi berätta att det blev hela 27,5 miljoner.
– Vi får ett bra resultat till stor del tack vare en hög skattesats, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

Annons:

Är de svåra åren förbi för Vimmerby kommun? Det är inte säkert, men budgetåret 2018 innebar återigen ett miljonöverskott för kommunen. Kommunen gick 27,5 miljoner kronor plus – och då är bolagen inte medräknat.

– Det är ännu bättre för hela koncernen. Vi får ett bra resultat till stor del tack vare en hög skattesats. Den är högst i länet och högst i hela Småland, så våra nyckeltal utvecklar sig fint, men det är på grund av en hög skattesats och att vi får in mycket pengar. Vi investerar inte lika mycket som tidigare perioder heller, så det påverkar också. Vi får återkomma till nämnderna och hur de klarar att hantera sina budgetar framöver, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

Hade Vimmerby kommun haft Västerviks kommuns skattesats hade det inneburit 40 miljoner lägre i resultat.

– Det får man dra sina egna slutsatser utifrån. 

Finns det problem med driften fortfarande?

– Problem kan jag inte säga, men vi har en relativt dyr verksamhet i kommunen. Vi lägger mycket pengar på vår verksamhet.

"Börjar plana ut"

Framtiden är dock oviss och beskrivs som "utmanande". En mycket tidig beräkning pekar mot ett underskott på fem miljoner kronor 2020.

– Det vi ser är att marginalerna minskar framöver. Vi håller på med de första prognoserna för 2019 och har precis påbörjat budgetarbetet för 2020. Högkonjunkturen som vi är inne i börjar plana ut. Det påverkar våra skatteintäkter relativt mycket och det får konsekvenser. Vi lever på skatteintäkter och statsbidrag, så det får stor genomslagskraft på vår budget direkt.

Hur ser du på läget inför 2020?

– Det är för tidigt att säga något om. Vi har precis börjat det arbetet, men det ser utmanande ut. Det gäller inte bara Vimmerby kommun, det gäller våra grannkommuner, övriga kommuner, landsting och regioner också. Det finns utmaningar och det kommer handla om prioriteringar. 

Tittar man på det nuvarande läget och jämför med för några år sedan, hur skulle du beskriva det då?

– Vi har haft ganska bra resultat på sista raden, men det kommer utifrån skattehöjningen. Vi har kraftigt minskat på investeringsbudgeten och amorterat mycket på våra lån. Det har varit bra att vi har levererat bra resultat och helt nödvändigt inför det som kommer. När det gäller skatten är det en politisk fråga, så jag säger inte att det är bra eller att det inte är bra.

Hur ser du på att ta upp nya lån?

– Allt hänger på resultatet. Gör vi bra resultat kan vi investera mer, men gör vi sämre resultat kan vi inte investera lika mycket. Vi är en koncern och när Vimarhem ska bygga nytt för drygt 80 miljoner så påverkar det också.

Anser du att skatten kan sänkas?

– Det är möjligt, men det är en politisk fråga. Allt är möjligt. Vi ser andra kommuner med lägre skattesats än Vimmerby, så visst är det möjligt.

"Kommer handla om prioteringar"

Om skatten ska sänkas kräver det andra uppoffringar.

– Då måste man titta på kostnadssidan helt enkelt. Mycket kommer att handla om prioriteringar framöver, säger Mattias Karlsson.

Årsredovisningen för 2018 ska upp på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt