Annons:

Dotterns mjälte var sprucken – ambulansen tog inte med henne:

Ambulansen tog inte med Jessica Rundbergs dotter. Tre dagar senare visade det sig att mjälten var sprucken. Foto: Ossian Mathiasson/Genrebild

Dotterns mjälte var sprucken – ambulansen tog inte med henne: "Kunde ha förlorat henne"

Jessica Rundbergs dotter blev omkulldragen av en hund. Den tioåriga dottern fick svår smärta i magen och nacken. Hon blev blek och jättetrött.
Men ambulansen, som kom dit, tog inte med henne. Några dagar senare konstaterades det att hon hade sprucken mjälte.
– Herregud, jag kunde ha förlorat henne, säger Jessica Rundberg.

Annons:

Det var förra måndagen som Jessica Rundbergs dotter var ute och gick med hunden i Gullringen. En katt kom och då satte hunden full fart efter. Dottern, som bara är tio år gammal, flög i asfalten och slog sig rejält. 

– Hon ramlade, fick jätteont i magen och nacken. När hon kom hem var hon blek och jättetrött. Vi sa att vi avvaktar lite, men när det inte blev bättre ringde jag 112. Det kändes ganska akut då. Ambulansen kom dit och undersökte henne. De kollade på henne, tyckte inte det var så farligt och åkte igen. De sa att magsmärtan inte kunde ha kommit av fallet, och att det måste vara något annat, säger Jessica Rundberg.

Familjen avvaktade några dagar, men smärtan i magen avtog inte. I stället blev det värre.

– Barn har ju ont i magen ibland, men hennes smärta gick inte ned, det blev inte bättre. Till slut åkte vi in till akuten och då visade det sig att mjälten var sprucken. Då hade det gått tre dagar.

"Kunde ha förlorat henne"

Situationen togs då snabbt på allvar, säger hon.

– Vi blev jätteoroliga och det blev jätteakut. Hon röntgades och allting och sedan flyttade de henne till intensivvårdsavdelningen i Västervik. Där var hon uppkopplad åt alla möjliga håll, det var otäckt. 

Jessica Rundberg har förstås varit mycket orolig.

– Hon kunde ha förblött, det är vad det handlar om. Med facit i hand så känner jag att de inte tog det på tillräckligt stort allvar. Symtomen fanns där, hon var trött, blek och hade ont på vänstersidan av magen. De skulle ha tagit det på större allvar.

Sedan dess har hon legat på sjukhus och man har konsulterat med specialister på Astrid Lindgrens barnsjukhus. På måndag ska hon opereras. 

– Så allvarligt är det, även om hon efter omständigheterna mår ganska bra. Det har mest varit vila för henne, men det kunde förstås ha blivit mycket värre, säger Jessica Rundberg och fortsätter:

– Jag har haft den här mammaoroligheten, att herregud jag kunde verkligen ha förlorat henne. Hon kunde ha dött. Det här är allvarligt och därför vill jag att folk ska veta. Jag vill inte att något barn stryker med för att det inte tas på allvar. Men nu är jag mest glad att hon lever. Det är pappan som har varit med henne på sjukhuset och jag har varit hemma sista dagarna. Känslan när jag kom hem och liksom insåg vad som kunde ha hänt, det var en fruktansvärd känsla.

Funderar på anmälan

Nu funderar de på att göra en anmälan.

– Ja, det gör vi. Det är inte för att sätta dit dem, utan mer för deras lärdoms skull och för att de kanske ska skärpa sina rutiner. Det handlar om att påvisa att de skulle ha tagit med henne.

Här kan du läsa hur ambulanschefen i Region Kalmar län ser på händelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt