Annons:

Kort kötid till särskilt boende – men de äldre känner sig ensamma

Nio av tio är nöjda med sitt särskilda boende – men många känner sig ensamma. Foto: Vimmerby kommun

Kort kötid till särskilt boende – men de äldre känner sig ensamma

24 dagar. Så länge behöver en äldre väntad på att få sin beslutade plats på ett särskilt boende vänta i Vimmerby kommun. Bara 19 kommuner i landet har lägre väntetid.

Annons:

Det framgår av SKL:s öppna jämförelse över vård och omsorg i landets kommuner där brukare på särskilt boende har fått besvara flera frågor inom olika områden.

44 procent av de som har svarat på enkäten ger positiva svar när det gäller bemötande, förtroende och trygghet. Det ger en 90:e plats bland landets kommuner och är en högre siffra än medianvärdet som ligger på 41 procent.

Däremot är de boende på särskilt boende missnöjda med sitt inflytande och tiden med personalen. Bara 33 procent är nöjda med den delen, vilket ger plats 219 av landets kommuner. Medianvärdet ligger på 40 procent.

Maten får positiva betyg. 71 procent ger positiva svar, vilket ger en 38:e plats bland landets kommuner. Medianvärdet där är 62 procent.

Många känner sig ensamma

På frågor om aktiviteter och känsla av ensamhet ger hela 72 procent negativa svar. Det är högt över medianvärdet (55 procent) och ger en 251:a plats bland kommunerna. Ännu sämre är kommunens notering när det gäller riskförebyggande åtgärder. Bara 4 procent ger positiva svar där, vilket naturligtvis ger en bottenplacering. Medianvärdet ligger på 55 och Vimmerby är 274:e plats bland 290 kommuner.

I sin helhet är de äldre i Vimmerby nöjda med sitt särskilda boende. Nia av tio ger positiva svar på frågor om helhetsintrycket. Det ger plats 26 i landet. Medianvärdet ligger på 82 procent.

Kortare väntetid och lägre kostnad

Även på flera bakomliggande faktorer hamnar Vimmerby i toppen. Väntetiden är bara 24 dagar jämfört med 54 i medianvärde. Bara 19 kommuner har därmed kortare väntetid. Även antalet fallskador och frakturer på lår och höft mellan 2012-2014 är lägre än i många andra kommuner. Däremot är användandet av antipsykotiska läkemedel bland brukarna på särskilt boende i Vimmerby bland de högsta i landet.

Kostnaden för särskilt boende är lägre i Vimmerby jämfört med medianvärdet. 2014 kostade vården och omsorgen på de särskilda boendena i Vimmerby 24 432 kronor per invånare jämfört med 32 639 kronor i medianvärde. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt