Annons:

VARG SÅGS I TUNA I GÅR – HÄR ÄR BILDBEVISET

Bilden togs strax utanför Tuna igår. Enligt uppgift ska Länsstyrelsen bedömt att djuret är en varg. Foto: Läsarbild

VARG SÅGS I TUNA I GÅR – HÄR ÄR BILDBEVISET

Vad som med största säkerhet ser ut att vara en varg sågs i Tuna i går. Bilden är tagen cirka 300 meter ifrån Tuna. – Länsstyrelsen har sett bilden och bedömt det som att det är en varg, säger personen som tagit bilden till Dagens Vimmerby.

Annons:

Personen vill vara anonym men berättar att den färdades i bil på väg mot Tuna när den såg något ovanligt cirka 300 meter bakom bilen. Personen bromsade in och lät djuret komma ikapp. När bilden togs var djuret bara sju till nio meter ifrån bilen. Och visst ser det med största säkerhet ut att vara en varg.

– Du får själv avgöra om du tycker att det ser ut som en varg. De flesta som jag visat bilden för är säkra på att det är en varg och Länsstyrelsen har också bedömt det som en varg.

Efter att vargen kommit ikapp bilen fortsatte den västerut.

– Det var ganska odramatiskt, men det tog ett tag innan vargen sprungit iväg som vi insåg vad vi varit med om, säger personen som vill vara anonym.

Cirka 400 vargar i Sverige

Vargar är Sveriges mest omdiskuterade rovdjur. Kalmar län har ingen fast vargstam och att vargar fastnar på bild i länet är mycket ovanligt. Länsstyrelsen har beslutat att Kalmar län ska vara berett att årligen ”dela en vargföryngring med angränsande län, till dess at miniminivån tre stycken föryngringar för hela södra rovdjursförvaltningsområdet är uppfylld”.

Tidigare i år sprang en varg omkring i centrala Kalmar. Totalt finns det cirka 400 vargar i Sverige och i stort sett alla i mellersta eller norra Sverige.

Rädda för människor

Extremt sällan attackerar vargar människor. Den enda säkert dokumenterade vargattacken med dödlig utgång i Sverige sedan början av 1800-talet ägde rum den 17 juni 2012 i Kolmårdens djurpark, då en 30-årig kvinna dödades av vargar.

 Enligt Länsstyrelsen är vargar rädda för människor och brukar ge sig av om de stöter på en människa. Det är en fördel att vargen upplever situationen som obehaglig och därför ska man försöka skrämma djuret. Om den ändå angriper ska man slå och sparka så mycket man kan. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt