Annons:

3 000 äldre i Vimmerby får presentkort:

Hampus Thorstensson, Kristina Alsér, Thomas Svärd, Jacob Käll, Joacim Johansson, Aina Wiger och Anna Pettersson från styrgruppen för Vimmerby Tillsammans. Saknas gör Marcus Alsér. Foto: Simon Henriksson

3 000 äldre i Vimmerby får presentkort: "Kreativitet föds av den här krisen"

Över 3 000 70-plussare i Vimmerby kommun får inom kort ett brev med en värdekod. Värdekoden kan omvandlas till ett presentkort att använda i någon av de butiker som har anslutit sig.
– Kreativitet föds av den här krisen, säger Kristina Alsér i styrgruppen för Vimmerbytillsammans.

Annons:

Vimmerby kommun är en av tre utvalda pilotkommuner i Småland av Familjen Kamprads stiftelse. Kommunerna får dela på tio miljoner kronor i ett projekt att mildra effekterna av covid-19. Stiftelsen vill stödja forskning, utbildning, äldres livskvalitet och stimulerande entreprenörskap.

Vimmerby har valts ut tack vare Vimmerby Tillsammans, där Företagarna, Vimmerby Handel, Fastighetsklubben, turistbyråns ekonomiska förening och Vimmerby, ingår. 

– Satsningen som vi gjorde lokalt uppmärksammades av Familjen Kamprads stiftelse. Det är en av orsakerna till att vi sitter här. Vi försöker arbeta med entreprenörer, näringslivet och det offentliga för att därigenom hjälpa till att underlätta för det lokala näringslivet. Bara att det här uppmärksammas är jättestort, säger utvecklingschefen Thomas Svärd. 

Kommunalrådet Jacob Käll (C) säger att det pågår en kraftsamling inom handel och näringsliv. 

– Vi ska komma starkare ur det här, för någonstans tar det slut.

Ska ge likviditet

En tredjedel av medlemmarna i de fem olika organisationerna har gått med i Vimmerby Tillsammans. 

– På så kort tid är det förbaskat bra, säger Svärd.

Nu kommer en första satsning tack vare pengarna från Familjen Kamprads stiftelse. Över 3 000 70-plussare i kommunen kommer under den närmaste tiden att få ett brev på posten. I brevet finns en present i form av en tvål från Hälsoboden och en värdekod för att lösa ut ett presentkort att använda 2020. Lokala aktörer har involverats i allt från present till kuvert och brevutdelning. 

– Det är totalt 132,3 kilo brev. Det tog 35 timmar för en skolklass att kuvertera. I stället för en skattjakt fick de motsvarande pengar för att hjälpa oss med det, säger Hampus Thorstensson, Vimmerby Camping.

Hur tänker ni kring att det är den här målgruppen som ska hålla sig hemma?

– Värdekoden är giltig till 30 april, men presentkortet gäller över hela 2020. Det är ingen uppmaning till att gå ut i trängsel eller folksamlingar, utan mer att man ska ha någonting att se fram emot och att kunna köpa något nytt och fint.

Värdekoden är på 150 kronor – och förhoppningen är att det ska generera mer till butikerna.

– Förhoppningen är varje krona ska vara värd två kronor, så det blir ett värde för både mottagaren och handeln i Vimmerby. 

– Det handlar om att ge likviditet så fort som möjligt, men sedan kan man vänta med att lösa in presentkortet, säger Kristina Alsér, som sitter i styrelsen för Familjen Kamprads stiftelse och är ordförande i styrgruppen för Vimmerby Tillsammans.

"Brann för Småland"

Kristina Alsér hoppas att coronakrisen kan omvandlas till något positivt i slutändan.

– Kreativitet föds av den här krisen och jag tror att det kan bli något riktigt bra. I den bästa av världar blir det här hävstång för att turista hemma, stötta det lokala och handla på hemmaplan. Förhoppningsvis värdesätter vi det på ett annat sätt efteråt. Inget företag räddas av det här, men det kan få uppmärksamhet.

Ingvar Kamprad brann för Småland, säger Alsér. 

– Stiftelsen har tidigare gett kommuner parcyklar, bjudit äldre på fika och köpt in iPads och paddor. Just det här görs för Småland, för att ge ökad livskvalitet för äldre i Småland. Vimmerby låg långt fram tidigt. Att styrelsen tar ett sånt här beslut är jätteovanligt, men vi ser att både Eksjö och Växjö tittar på Vimmerby. Mitt uppdrag är att leverera resultat den 14 maj vid nästa styrelsemöte, då beslut ska tas om att gå vidare.

"Bollar med flera idéer"

På fredag ska styrgruppen ha ett nytt möte. Vad kommer presenteras, då?

– Vi jobbar på del två av det här, säger Anna Pettersson, Stuneks.

– Förhoppningsvis har vi något konkret då. Men det kommer mer, det ska vi se till. Vi bollar med flera idéer och ska hitta något att förgylla hela Vimmerby med. Just den här satsningen kan hjälpa handlarna att få ihop till en lön, säger Aina Wiger, Hudvårdskompaniet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt