Annons:

LÄRARE PÅ SÖDRA VI SKOLA STÄNGDES AV

En lärarvikarie på Södra Vi skola stängdes av under förra vecka. Foto. Vimmerby kommun

LÄRARE PÅ SÖDRA VI SKOLA STÄNGDES AV

Efter en incident med en elev stängdes en lärarvikarie i Södra Vi av under förra veckan. Rektor Annemo Grahm vill inte gå in på vad som har inträffat. – Av respekt för de inblandade vill jag inte gå in på det, säger hon.

Annons:

Läraren har varit vikarie i Vimmerby kommun under en längre tid. Från och med mars månad har hen haft en heltidstjänst som lärarvikarie på Södra Vi skola. Tjänsten löpte ut vid terminsslutet i fredags den 17 juni.

Fyra dagar tidigare inträffade en incident på skolan, som ledde till att läraren stängdes av med omedelbar verkan. Dagens Vimmerby har, via en källa, tagit del av uppgifter om vad som hänt – men de dementeras av rektorn Annemo Grahm.

– Det stämmer inte, men jag kan bekräfta att en lärare har blivit avstängd under de tre sista dagarna av sin tjänst. Det är en händelse som vi bedömer vara så allvarlig att vi valde att stänga av läraren, säger hon.

”Var inte riktigt rätt”

Händelsen inträffade i tisdags. Läraren stängdes i stort sett av med omedelbar verkan.  

– Läraren blir alltid avstängd under utredning, men i och med att det bara var tre dagar kvar tyckte både jag och läraren att det här var en bra lösning.

Grahm vill inte gå in på vad som har hänt.

– Av respekt till alla inblandade vill jag inte gå in på det. Det handlar om ett handhavande som inte har varit riktigt rätt i skolans värld.

En elev ska ha drabbats av lärarens agerande, men inte fått några fysiska skador.

– Eleven har inte heller skadats psykiskt, men har reagerat väldigt kraftigt mot ett beteende från läraren.

”Varit väldigt pålitlig”

Att en lärare stängs av med omedelbar verkan är förstås väldigt ovanligt.

– Jag är ganska ny i Vimmerby kommun, men jag har inte varit med om det och det har jag inte varit som gymnasielärare i Hultsfred heller. Vi gjorde bedömningen att det bästa var att stänga av läraren. Det är jättetråkigt när sådant här händer.

Har ni brustit i rekryteringen av den här läraren?

– Det känner jag inte. Det har varit en väldigt pålitlig och trygg vikarie som haft god hand om barnen. Läraren har gjort ett jättejobb. Naturligtvis har läraren varit ångerfull, men läraren och eleven har gett samma version och det tycker jag stärker hennes trovärdighet. Läraren var jätteledsen, men tog ansar för det som hänt. Det tycker jag att läraren ska ha en eloge för.   

Hur förklarar du att händelsen inträffat?

– Det är olika faktorer som spelar in och det är jättesvårt att säga hur situationen var. Under stress och press kan det bli tokigt ibland. Det måste ha varit något sådant.

Hur har föräldrarna reagerat?

– De kontaktade mig och efter det startade jag en utredning.

”Väldigt tråkigt”

Läraren fick full lön fram tills hen slutade sin tjänst den 17 juni.

Hur allvarligt ser du på det inträffade?

– Jag tycker att det är väldigt tråkig. Man har lagar och förordningar att förhålla sig till när man jobbar inom skolan och man måste utgå från det i sin profession. Här har det brustit.

Kan läraren fortsätta som vikarie i Vimmerby kommun?

– Det är upp till varje rektor att göra den bedömningen.

Skulle du kunna anlita personen igen?

– Efter den här händelsen skulle det vara svårt att ta in den här läraren till den här skolan igen. Brister i förtroendet tar lång tid att jobba upp igen.

Händelsen har inte varit aktuell att polisanmäla. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt