Annons:

”Aldrig hört att någon blivit lagförd”

Sedan förra fredagen råder bevattningsförbud i Vimmerby, men den som inte följer förbudet löper ingen risk. Foto: Simon Henriksson

”Aldrig hört att någon blivit lagförd”

Från och med förra fredagen råder det bevattningsförbud med kommunalt dricksvatten i Vimmerby kommun. Förhoppningen är att uttaget ur de sinande vattentäkterna ska sjunka med 10-20 procent. – Det borde det göra, säger VA-chefen Göran Nilsson.

Annons:

Grundvattennivån i Vimmerby är extremt låg för tillfället. Förra fredagen bestämde sig kommunen för att införa bevattningsförbud och nu hoppas VA-chefen att beslutet ska ge effekt.

– Vi har inte räknat med någonting. Vi vet inte hur folk har bevattnat innan eller hur stor andel som gör det. När vi gick ut med vår vädjan för dygnsförbrukningen densamma ändå.

Nilsson hoppas att uttaget från vattentäkten minskar med 10-20 procent.

– Då kan man vara lite lugnare, men det här måste gå lite längre tid innan det får genomslag.

Vad händer om en person bryter mot förbudet?

– Jag tror inte att det händer någonting, jag har aldrig hört att någon blivit lagförd för att bryta mot ett bevattningsförbud, men jag har aldrig forskat i det. Vi har inga sanktionsmöjligheter, men man får ju stå där med skammen. Jag tycker att alla borde inse allvaret.

"Svårt att sia om"

Hur länge bevattningsförbudet kommer att behövas återstår att se.

– Det är svårt att sia om det, men vi får se om nivån börjar stiga i grundvattentäkterna. Som det ser ut nu lär det dröja.

Tittar ni på att öppna fler vattentäkter?

– Vi har haft en idé om det, men det tar tid innan man kan börja använda det. Till att börja med får vi hushålla med vattnet. Med den vattentillgången vi har i Vimmerby är inga problem alls så länge det kommer nederbörd. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt