Annons:

Brexit ett faktum – så påverkas Kalmar län

Överraskande röstade Storbritanniens befolkning för att lämna EU. Det kan få konsekvenser för Kalmar län – som exporterar näst mest till Storbritannien.

Annons:

Chockvågor genom Europa. På midsommaraftons morgon, svensk tid, stod det klart att "Brexit" – lämna-sidan – vunnit en knapp, men klar seger i folkomröstningen om britternas vara eller inte vara kvar i den europeiska unionen. 

Premiärminister David Cameron meddelade sig nästan omedelbart besegrad och deklarerade sin avgång i höst. Hur påverkar då det brittiska utträdet oss i lilla Vimmerby? 

Enligt Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms Handelskammare, kan britternas utträde ur EU påverka de svenska län som exporterar mest varor till Storbritannien. Efter Norrbottens län är Kalmar län det län som exporterar mest till Storbritannien. 11 procent av exporten från Kalmar län går till just Storbritannien. 

Ingen expert tror att Sverige skulle sluta exportera till Storbritannien på grund av britternas utträde, men Andreas Hatzigeorgiou varnar för att vissa exportföretag kan komma att drabbas av nya tullar.

– Det blir en egen marknad med egna regler och standarder, säger Andreas Hatzigeorgiou till Svenska Dagbladet.

Inom två till fem år lämnar Storbritannien, som är Sveriges fjärde viktigaste exportmarknad, EU-samarbetet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt