Annons:

Experten om Länsstyrelsens agerande: "Framstår som bisarrt"

Länsstyrelsen har sekretessbelagt vad landshövdingen köpt med residensets telefon. Samtidigt bekräftar den tillförordnade landshövdingen Malin Almqvist för P4 Kalmar att det rör sig om telefonsexköp. – Det hela framstår som bisarrt, säger offentlighetsexperten Nils Funcke.

Annons:

På måndagsmorgonen avslöjade P4 Kalmar att den sjukskrivne landshövdingen Stefan Carlsson har använt den fasta telefonen på residenset i Kalmar för att köpa sexuella tjänster per telefon. Sammanlagt rör det sig om telefonsexköp för närmare 20 000 kronor. 

Men Länsstyrelsen har sekretessbelagt handlingarna och hänvisar till det 21:a kapitlet och den första paragrafen i offentlighets- och sekretesslagen. Det innebär att ett utlämnande skulle innebära skada eller men för berörda personer. Den sverigedemokratiske politikern Thoralf Alfsson har enligt sin egen blogg begärt att få ut fakturaspecifikationen den 22 juni, men även där har Länsstyrelsen hänvisat till ett sekretessbeslut. Svaret fick han den 1 juli, efter att Stefan Carlsson sjukskrivit sig för sina alkoholproblem.

Dock har den tillförordnade landshövdingen, Malin Almqvist, bekräftat för P4 Kalmar att det rör sig om telefonsexköp.

Journalisten Nils Funcke, som är expert på offentlighetsprincipen, tycker att Länsstyrelsens agerande är märkligt. 

– Att den nuvarande högsta ledningen har bekräftat det, men att man vägrar att lämna ut en omaskad version gör att det framstår som än mer bisarrt. Det är minst sagt inkonsekvent. Den ställföreträdande landshövdingen har ju gjort den bedömningen att det kan lämnas ut och då bör även övriga delar av myndigheten acceptera hennes ställningstagande. Sekretessen är ju bruten om hon har bekräftat det, säger Nils Funcke till Dagens Vimmerby. 

Tror att rätten skulle underkänna

Offentlighetsexperten Nils Funcke tror att Kammarrätten skulle underkänna sekretessbeslutet. 

– Ytterst sannolikt skulle Kammarrätten underkänna det, framför allt i och med att den ställföreträdande landshövdingen bekräftat det. Det verkar som att de har bekymmer och den ställföreträdande landshövdingen borde gripa in och häva sekretessen. 

P4 Kalmar har tidigare avslöjat att skattebetalarna fått stå för notan i samband med fester Stefan Carlsson har haft, att han struntat i regler för kontokortet och betalat vin åt sin fru för skattebetalarnas pengar. Nu har de också avslöjat att han köpt telefonsex för närmare 20 000 kronor för skattebetalarnas pengar, som han nu har återbetalat. 

– Det här handlar om myndighetens högste representant som missbrukat sin ställning. Det är klart att det skulle vara av skada för den berörda, men i det här fallet är det en person i förtroendeställning och den högste representanten för Länsstyrelsen. Då är det försvarligt att lämna ut. 

"Borde agera"

Länsstyrelsen lyder under Finansdepartementet och Nils Funcke anser att regeringen borde agera. 

– Det här indikerar att regeringen inte kan ha en sådan företrädare i länet. Han representerar regeringen och är regeringens förlängda arm. Att då använda tjänstetelefonen till att ha telefonsex, det borde i vart fall rendera i någonting, och regeringen tillsätter och avsätter landshövdingar. Den här har missbrukat sitt ämbete och jag tycker att det finns anledning att rapportera upp det till regeringen och kalla till sig den här landshövdingen. 

Vad händer när Länsstyrelsen agerar på det här sättet?

– Det sprider sig en misstro hos allmänheten, att man skyddar högt uppsatta personer som uppenbart missbrukar sin position. Det är uppenbart att han har använt sin tjänstelefon på ett sådant sätt som till och med skulle kunna rendera i att man blir avskedad. Jag har svårt att se att någon annan på Länsstyrelsen skulle kunna behålla sin anställning. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt